Hlavní obsah

Záznam: Zemanův projev na oslavách vzniku Izraele. Český konzulát se v Jeruzalémě otevře příští měsíc

Projev prezidenta Miloše Zemana k výročí vzniku Izraele.Video: Seznam, ČTK

 

Reklama

Na Pražském hradě se pod záštitou prezidenta Miloše Zemana konala oslava 70. výročí vzniku Izraele.

Článek

Prezident Zeman na recepci vystoupil s projevem.

Před začátkem akce se před Hradem sešli zástupci propalestinských iniciativ, kteří nesouhlasí s tím, aby se oslava izraelského výročí konala na Pražském hradě. Pořadatelé protestu chtějí upozornit na nekritický přístup Česka k Izraeli.

Sedmdesát let od založení Izraele označil Hrad za „mimořádně významné výročí“. Pozvánku na slavnost ve Španělském sále podle mluvčí izraelské ambasády dostala více než tisícovka hostů.

Pořad Mapa Jiřího Hoška v Televizi Seznam:

Pořad Mapa Jiřího Hoška o popírání holokaustu.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

S tímto pojetím oslav nesouhlasí členové propalestinských spolků a svolali proto před Hrad vlastní akci. „Iniciátoři happeningu se tímto ohrazují proti zcela nekritickému přístupu České republiky vůči Izraeli, který dennodenně porušuje mezinárodní právo a lidská práva původního palestinského obyvatelstva,“ uvedli pořadatelé.

Vztahy mezi Izraelem a Palestinou jsou zatíženy letitým konfliktem, který se zatím nepodařilo vyřešit diplomatickou cestou. V jeho jádru je mimo jiné spor o statut Jeruzaléma, který obě strany nárokují jako hlavní město.

Prezident Zeman opakovaně mluvil o tom, že by chtěl, aby se do Jeruzaléma přestěhovalo české velvyslanectví. Ambasády podle diplomatických zvyklostí sídlí v hlavních městech.

Pozice české vlády, která je odpovědná za zahraniční politiku, se od Zemanova stanoviska liší. Ministerstvo zahraničí v poslední době několikrát uvedlo, že český postoj k Jeruzalému je otázkou jednání s partnery. Případné změny podle diplomacie nebudou v rozporu se společnými pozicemi EU nebo rezolucemi OSN.

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš minulý týden ČTK řekl, že v řádu měsíců bude v Jeruzalémě otevřen honorární konzulát a uvažuje se také o otevření Českého centra.

Reklama

Související témata:

Doporučované