Hlavní obsah

Babišova vláda byla k vidění poprvé kompletní. Jeho tým začal pietou v Lánech

Babišova vláda u památníku TGM v Lánech.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Kabinet bude jmenován ve dvě odpoledne na Hradě, poté ho čeká první schůze.

Článek

Více než padesát dní po sněmovních volbách se oficiálně ujme vlády nový kabinet.

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve dvě odpoledne na Pražském hradě ministry, které do svého týmu vybral už před týdnem jmenovaný premiér Andrej Babiš.

Ještě dopoledne před jmenováním se však Babišova vláda vydala autobusem do Lán, kde premiér položil věnec u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Podobný pietní akt udělaly v den svého jmenování například i kabinety tehdejších premiérů Miloše Zemana (1998), Vladimíra Špidly (2002) a Jiřího Rusnoka (2013), pokaždé ale až po slavnostním ceremoniálu na Hradě. Babiš obrácený harmonogram už dříve zdůvodnil nedostatkem času.

Z Lán se totiž vládní tým přesune do Poslanecké sněmovny na jednání výboru pro evropské záležitosti, který bude jednat o nadcházejícím summitu Evropské unie, kam se premiér vydá ve čtvrtek a v pátek.

Po jmenování na Hradě se pak vláda hned sejde k prvnímu zasedání a ještě večer Andrej Babiš oficiálně uvede do úřadu prvních sedm ministrů.

O podpoře pro svou menšinovou vládu začne ANO vyjednávat příští týden, ostatní sněmovní strany ale důvěru Babišovu kabinetu většinou poskytnout nechtějí. Další čtyři ministry Babiš uvede do úřadu v pondělí.

Celý den budeme sledovat dění kolem nového kabinetu ve videoreportážích a v textovém online přenosu.

Reklama

Související témata:

Doporučované