Hlavní obsah

Mají tu pracovat Ukrajinci? Babiš se v první debatě před volbami střetl se Zaorálkem

Andrej Babiš byl první podle abecedy v debatě lídrů v Lucerně. Ale přišli i další "těžké váhy" říjnových voleb. Pusťte si záznam celé debaty.

 

Reklama

Kompletní záznam debaty lídrů politických stran, které patří k hlavním favoritům říjnových voleb do Sněmovny.

Článek

Jeden a půl měsíce před volbami se v pražské Lucerně sešli v reprezentativní debatě představitelé hlavních politických stran.

Za ČSSD přišel volební lídr Lubomír Zaorálek, za ANO a KDU-ČSL předsedové Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek. TOP 09 zastupoval předseda Miroslav Kalousek, ODS předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura a komunisty místopředseda Jiří Dolejš.

V debatě, kterou uspořádala Britská obchodní komora v ČR ve spolupráci s Americkou obchodní komorou, Francouzsko-českou obchodní komorou a Severskou obchodní komorou, se vesměs shodli na nutnosti vyrovnaných veřejných rozpočtů a na tom, že by se česká ekonomika měla posunout od levné montovny k výrobkům s vyšší přidanou hodnotou.

„Měli bychom podpořit malé a střední podniky,“ řekl například Lubomír Zaorálek, podle něhož současný ekonomický model vede do „pasti“ nízkých mezd. „Pokud chtějí podnikatelé zaměstnávat lidi z Ukrajiny, ať jdou podnikat na Ukrajinu,“ řekl.

Proti tomu se ohradil Andrej Babiš a poukázal na Polsko, kde je podle něj milion Ukrajinců. „Není to pravda, neohrožuje to naše lidi. Jeďte se tam podívat,“ řekl.

Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura pak mluvili o potřebě změnit daňové zátěže. TOP 09 chce například snížit odvody na sociální pojištění.

Podobnou změnu v nižším zdanění práce plánuje podle Zbyňka Stanjury i ODS. Upozornil v této souvislosti na problém nízkých mezd. Strana chce podle jeho slov návrat ke dvěma sazbám DPH, zrušit daň z nabytí nemovitosti či silniční daně za motorová vozidla.

Průběh debaty přinášíme v záznamu nahoře ve videu.

Volby do Poslanecké sněmovny se konají 20 a 21. října, tedy zhruba za měsíc a půl. Jejich favoritem je podle všech průzkumů předvolebních preferencí hnutí ANO Andreje Babiše, druhé místo průzkumy různých agentur přisuzují různým stranám, například ČSSD či ODS.

Reklama

Doporučované