Hlavní obsah

Rath o rozsudku: Evropská unie je jako třetí říše, jsem rád, že jsem podle soudu porušil její zájmy

David Rath reaguje na rozhodnutí pražského vrchního soudu.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Vrchní soud v Praze rozhodl, že je bývalý středočeský hejtman vinen. Největší korupční kauza posledních let tak po sedmi letech končí.

Článek

David Rath sice nedorazil k vrchnímu soudu, který jej dnes pravomocně poslal na sedm let do vězení a dal mu navíc zaplatit 10 milionů korun, rozsudek ale politik a lékař okomentoval v Hostivici, kde má mimo jiné svoji ordinaci.

„Jsem rád, že soud rozhodl, že nešlo o korupci. Soud řekl, že jsem porušil zájmy Evropské unie. To je jako za třetí říše. Jsem na to vlastně s lehkou nadsázkou hrdý,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví.

Vrchní soud podle něj zcela překopal rozhodnutí krajského soudu. „S vnitřkem si dal větší práci, až na buštěhradskou kauzu,“ ta je podle Ratha jediná z pěti případů, ve které jej soud uznal viným.

Rath dodal, že rozsudek přijímá, přestože s ním nesouhlasí. Podá proti němu dovolání a je připraven se dál bránit až u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Uvedl také, že je připraven nastoupit do vězení bez odkladu. „Jediným oddálením by mohly být rodinné důvody. Před nástupem potřebuji zařídit některé věci,“ uvedl.

Po sedmi letech tak končí největší korupční kauza v novodobé historii Česka. V květnu 2012 tehdejšího středočeského hejtmana David Ratha zatkli kriminalisté. Měl u sebe sedm milionů schovaných v papírové krabici na víno.

Soudce Pavel Zelenka nyní vynesl pro Ratha trest sedm let vězení a peněžitý trest 10 milionů korun. Odvolací senát snížil bývalému politikovi původní trest, podle kterého měl za mřížemi strávit 8,5 roku. Jde o první pravomocný verdikt od Rathova zadržení v květnu 2012.

Rath si na průtahy často stěžoval, byl to ale on, kdo celý proces neúměrně zdržel. Zničehonic měnil těsně před jednáním soudu advokáty, omlouval se opakovaně ze zdravotních důvodů nebo si stěžoval na podjatost soudce.

I přes různé zdržovací taktiky dal nakonec soud za pravdu obžalobě. Někdejší středočeský hejtman Rath bral úplatky za zmanipulovaná výběrová řízení na zakázky Středočeského kraje.

Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal vrchní soud na šest let do vězení. Každý má také zaplatit 15 milionů korun a nebude smět působit v řídících orgánech společností. Podle odvolacího senátu žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi.

Pražský vrchní soud se případem zabýval podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.

Takzvaná první větev kauzy se týká tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. Za zajištění vítězství v soutěži brali Kottovi s Rathem podle obžaloby úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované