Hlavní obsah

Nedělejte ze mě idiota. Poslanci řešili, proč šéf Českého rozhlasu propouští

Záznam ze Sněmovny: slyšení generálního ředitele ČRo René Zavorala.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Propouštěním v Českém rozhlase se na podnět Pirátů zabýval volební výbor Sněmovny.

Článek

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral v úterý oznámil svým podřízeným, že 120 z nich bude muset kvůli jeho vizím úspor přijít o práci - a už za dva dny to musel vysvětlovat poslancům ve Sněmovně.

A při čtvrtečním jednání sněmovního volebního výboru bylo možná větší dusno než v atriu studiového domu na Vinohradské třídě, kde generální ředitel plán propouštění oznamoval.

Dusno bylo hlavně mezi šéfem rozhlasu René Zavoralem a předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou.

„V roce 2008 měl Český rozhlas 1 414, dnes má 1 583 zaměstnanců,“ začal René Zavoral svůj výklad před poslanci. „Rozhlasový poplatek se ale od roku 2005 nezměnil, i dnes je 45 korun,“ dodal s tím, že nechce koncesionářský poplatek zvyšovat.

Podle Zavorala se kvůli nedostatku peněz rozhlas potýká s „únikem mozků a kvalitních redaktorů ke konkurenci, která je zřejmě schopná lépe je zaplatit“.

S kým se Český rozhlas rozloučí? „Nesmí v tom sítu být lidé před důchodem nebo například matky samoživitelky, nebo ti, kteří se starají o nemohoucí osobu,“ slíbil poslancům Zavoral, jenž zároveň počítá s tím, že s většinou zaměstnanců se na odchodu dohodne.

Zaměstnanci prý ale neodejdou z Českého rozhlasu s prázdnou. Generální ředitel média si uvědomuje, že nucený odchod je bolestivou záležitostí: „Dostanou to, co mají mít ze zákona, tedy dva plus tři platy, dále to, co jim náleží podle kolektivní smlouvy plus dva platy navíc.“

„Je to komické, pokud si rozpočtujete prázdná místa,“ kritizoval jako jeden z prvních slova Zavorala o zániku „mrtvých duší“ šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura s tím, že propouštění na něj působí „podivně“.

„Nemá to manažerský smysl. Vede to k podezření, že vznikne seznam lidí, ze kterého posoudí pan ředitel, kdo skončí a kdo ne,“ myslí si poslanec. „Nedělejte ze mě idiota, já vím, kdy se sestavuje rozpočet na příští rok,“ pokračoval pak s kritikou Zavorala Stanjura, kterému se zdá prý podivné především načasování propouštění zkraje podzimu.

„Tento způsob komunikace mě uráží. Je to ukázka toho, jak nemá politik mluvit s šéfem rozhlasu,“ ohradil se proti poslanci Zavoral.

Poslanci ANO bránili šéfa rozhlasu 

Poslankyně ODS Miroslava Němcová pak vznesla podezření, zda propouštění nesouvisí s kritikou reportérů rozhlasu ze strany Andreje Babiše.

„Proč je to jak blesk z čistého nebe? Mám dojem, že se vše začalo řešit v Českém rozhlase až po reportáži Janka Kroupy, který se dotkl Andreje Babiše. Chci se ujistit, že kroky v personální rovině nejsou vyřízením si účtu pana ředitele v této kauze. Pokud se bude propouštět 120 lidí, tak se v tom někteří z těch 200, kteří se postavili za Kroupu, mohou ztratit,“ uvedla poslankyně.

Naopak zákonodárci z hnutí ANO byli k Zaoralovi smířlivější.

„Personální otázky jsou v gesci pana ředitele. Mně to přijde v pořádku,“ postavila se na stranu vedení média poslankyně ANO Barbora Kořanová.

„Politici by neměli, ani na tomto výboru, ovlivňovat veřejnoprávní média. Z některých proslovů tady mám pocit, že kolegové vytvořili tlak na Český rozhlas,“ připojil se do diskuze Aleš Juchelka (ANO), podle kterého se poslanci snaží z vedení rozhlasu „dostat“ seznam jmen, kdo bude propuštěn.

Záznam: René Zaoral oznamuje propouštění 

Nahrávka: René Zavoral vysvětluje propouštění v rozhlasu zaměstnancům.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

René Zavoral už dříve uvedl, že propouští kvůli úsporám personálních nákladů a změně zákona o DPH a že chce část peněz použít na zvýšení platů těm, kteří zůstanou.

Propouštění se dotkne celé instituce: menší divize budou muset zrušit tři procenta míst, větší divize osm procent. Redakce zpravodajství pak bude muset zrušit zhruba dvacet míst, a to včetně těch neobsazených.

Personální náklady tvoří 59 procent rozpočtu Českého rozhlasu.

René Zavorala si poslanci pozvali na kobereček už před necelými čtyřmi měsíci. V polovině února musel vysvětlovat aféru, již vyvolala podzimní reportáž investigativního reportéra Janka Kroupy, která se týkala Agrofertu - koncernu, jejž donedávna vlastnil současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Tehdy Zavoral Kroupu kritizoval a jeho reportáže označil za nekvalitní.

Reklama

Související témata:

Doporučované