Hlavní obsah

Tajemný šéf ČSSD: Pan prezident chce vládu do pátku, ale to opravdu není možné

Záznam: Vyjádření Jana Hamáčka po setkání na Hradě.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Den před jednáním vedení sociální demokracie, které by mělo posoudit nabídku hnutí ANO na obnovení vyjednávání o vládě, se na Pražském hradě setkal šéf ČSSD Jan Hamáček s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Informoval jsem pana prezidenta o nabídce, kterou nám předložilo v pondělí ANO,“ uvedl po schůzce na Hradě Jan Hamáček. Dodal, že prezidenta seznámil se svým návrhem, který v pátek přednese grémiu a předsednictvu ČSSD.

„Ve finále o vládním uspořádání, pokud bychom se ho účastnili, budou rozhodovat všichni členové sociální demokracie,“ řekl Hamáček a potvrdil tak, že ČSSD stále počítá s celostranickým referendem.

Hamáček odmítl prozradit jakékoliv podrobnosti o dohodě mezi ANO a ČSSD. „Sdělím našemu grémiu, zda jsem s nabídkou ANO spokojen,“ řekl. „Ani ty resorty, ani žádná jména nesedí,“ vyjádřil se o dosavadních spekulacích, že ANO nabídlo ČSSD pět ministerstev.

K podpoře KSČM případné vládě ANO-ČSSD Hamáček řekl, že je třeba počkat, jak dopadne víkendový sjezd komunistů v Nymburce.

Prezident Zeman už dříve řekl, že si přeje, aby jasno o vládě bylo do pátku. „To se ale opravdu stihnout nedá, zítra maximálně rozhodneme o tom, zda znovu začneme jednat s ANO o vládě,“ prohlásil Hamáček.

Zeman přijal i další politiky

Hlava státu v posledních dnech v souvislosti s jednáním o vzniku kabinetu přijala i další lídry stran.

Prezident se již v úterý sešel s představiteli ODS a Pirátů, ve středu na Hradě přijal předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Řekl jim, že očekává dohodu mezi ANO a ČSSD. Variantu jejich vlády označil za preferovanou. Premiér v demisi Andrej Babiš dříve po krachu jednání ANO s ČSSD řekl, že prezident mu doporučil variantu spolupráce s KSČM a SPD. Výbor ANO však upřednostnil variantu s ČSSD.

Reklama

Doporučované