Hlavní obsah

Pětina firem už musela lidem snížit mzdy, říká Dlouhý

Záznam tiskové konference prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.Video: Seznam.cz, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Hospodářská komora hodnotí vládní kroky vůči živnostníkům a zaměstnavatelům a aktuální situaci na úřadech práce.

Článek

V Česku natolik poklesla poptávka po službách a zboží, že podnikatelé nejsou schopni pokrýt vzniklé škody, zdůraznil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle bleskového šetření, které komora udělala mezi svými 1400 členy v závěru minulého týdne, se ukazuje, že 47 procent firem poslalo zaměstnance na nucenou dovolenou, na home office nebo je propustilo. Každá pátá firma už snížila mzdy zaměstnanců.

K propouštění přistoupilo zatím sedm procent firem, ale například mezi restauracemi jich je 14 procent.

Dvě pětiny zaměstnavatelů hodlají využít tzv. kurzarbeit, protože mají významné problémy s odbytem. „Ačkoliv vláda schválila toto opatření už před týdnem, jak a kdy mohou zaměstnavatelé pomoc získat se možná dozvědí teprve dnes,“ řekl Dlouhý.

Přitom v těchto dnech se budou tisíce zaměstnavatelů rozhodovat, zda budou propouštět zaměstnance.

Skoro třetina podniků také vyčerpala veškeré své finanční rezervy. Každá čtvrtá firma přestala platit svým dodavatelům.

700 miliard, které budou chybět

V tuzemské ekonomice bude do 30. června kvůli koronaviru chybět zhruba 700 miliard korun, odhaduje vláda.

„Třetina zdrojů je k dispozici v zásobách firem, třetinu budeme postupně vkládat jako stát. To je vládní podpora,“ uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Vláda již dříve oznámila, že na pomoc ekonomice dá zhruba bilion korun, z toho 100 miliard korun jako přímou podporu.

Ekonomika je nyní ve stavu hibernace, především kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, ale i kvůli nákaze samotné.

„Vítáme vládní podporu, všechny kroky schválené v posledních dnech, na druhou stranu nás především trápí, jak tato opatření zúřadovat. Jsem zklamán ze schopnosti státu věci uvést do reality, potřebujeme co nejrychlejší akci,“ řekl Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory.

Příklady: nedostatek informací kolem úvěrových programů COVID nebo neznalost podmínek chystaného kurzarbeitu. „Z každé stokoruny, kterou stát poskytne při kurzarbeitu, firma hned odvede 34 korun zpátky, to je pro nás zklamání,“ uvedl Dlouhý.

O konkrétních podmínkách kurzarbeitu se ale stále ještě jedná. Dlouhý požádal vládu, aby veškerá opatření zveřejňovala až s podrobnými detaily.

Dlouhý řekl, že by se stát měl s firmami podělit o škody způsobené koronavirem a opatřeními, která omezují byznys. „Nechceme nahradit ušlý zisk, to je nereálné, ale stát by měl nahradit všechny škody, které v byznysu vznikly.“

Příspěvek 15 tisíc korun měsíčně pro OSVČ hodlá využít podle zmíněného průzkumu Hospodářské komory zhruba polovina živnostníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované