Hlavní obsah
Online

Senátoři řeší žalobu na Zemana: STAN, ODS a KDU-ČSL ji podpoří, ANO nikoli

Přímý přenos týkající se ústavní žaloby na prezidenta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle předkladatelů žaloby ze senátorského Klubu pro liberální demokracii – SENÁTOR 21 se prezident Zeman osmi skutky dopustil hrubého porušení Ústavy.

Článek

Senátoři dnes řeší ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Návrh byl motivován jeho nedávným jednáním s představiteli justice a nejnověji ovlivněn prezidentovým otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Pokud by se Senát s návrhem ztotožnil, jeho předložení by musela schválit ústavní většina 120 poslanců.

Ústavní žalobu připravuje senátorský Klub pro liberální demokracii – SENÁTOR 21 (senátoři Václav Láska, Ladislav Kos, Tomáš Goláň, Přemysl Rabas, Petr Orel, Lukáš Wagenknecht). Vznikla ve spolupráci s několika ústavními právníky a popisuje osm skutků, kterými se podle iniciátorů Zeman dopustil hrubého porušení Ústavy.

Nejpočetnější senátorské kluby Starostů a nezávislých (STAN), ODS a KDU-ČSL a nezávislých žalobu většinou podpoří. Kluby mají dohromady 52 členů, například z lidoveckého klubu jsou ale někteří z jednání omluveni kvůli dovolené. Sedmičlenný klub ANO naopak pro žalobu hlasovat nebude.

Zdůvodnění jednotlivých klubů si můžete pustit ve videích v online přenosu níže. Součástí tiskových konferencí byla i stanoviska klubů k EET. V Senátu se bude projednávat návrh na zrušení elektronické evidence tržeb. Podle některých z nich nelze jednoznačně určit přínos systému – tedy, že nelze určit, zda stát vybere víc peněz od podnikatelů díky EET, nebo proto, že se jim lépe daří.

  • ČSSD: Žaloba bude mít minimální podporu

    Tisková konference ČSSD.Video: Seznam Zprávy

    „Hlasování ohledně žaloby na prezidenta je ponecháno na jednotlivých členech. Já předpokládám, že tato žaloba získá minimální podporu členů klubu. My dnes nebudeme řešit, jestli se nám skutky pana prezidenta líbí, či ne. Máme pouze rozhodnout, jestli se jedná o hrubé porušení ústavy,“ řekl na tiskové konferenci předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

    „Víceskutková žaloba obsahuje výčet událostí, které podle nás nepatří mezi hrubé porušení ústavy,“ dodal.

  • KDU-ČSL žalobu na prezidenta podpoří

    Tisková konference KDU-ČSL.Video: Seznam Zprávy

    „My jsme splnili náš slib, že se na dnešní program jednání podařilo zařadit žalobu na pana prezidenta. Všichni přítomní členové našeho klubu žalobu podpoří,“ řekl senátor za KDU-ČSL Petr Šilar.

  • ANO svůj názor nezměnilo, žaloby nepodpoří

    Tisková konference ANO.Video: Seznam Zprávy

    Předsedkyně klubu ANO Zdeňka Hamousová uvedla, že senátoři hnutí nezměnili stanovisko a nepodporují žaloby zejména kvůli nedostatečné argumentaci.

    „Stanovisko našeho senátorského klubu je neměnné,“ řekla Hamousová. „V tuto chvíli jsou vypracovány dvě žaloby. Jednoskutková reaguje na prodlužování lhůty odvolání ministra Staňka, víceskutková je časově starší. Komentuje více kroků prezidenta, sahá i do předchozího volebního období. To jako senátorský klub zásadně nepodporujeme. A domníváme se, že není možné prokázat hrubé porušení ústavního pořádku při této argumentační formulaci.“

    Ani jednoskutková žaloba podle ní není argumentačně věcně správně podložená.

  • ODS žalobu podpoří

    Tisková konference ODSVideo: Seznam Zprávy

    „My jsme se spíše přikláněli k tomu, aby byla podaná žaloba jednoskutková, která se podle našeho názoru týká zásadního nedodržování Ústavy prezidentem České republiky a to je neodvolání ministra kultury Staňka,“ řekl předseda Senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. Víceskutkovou žalobu ale i tak podpoří.

    Senátoři projednávají i zákon o zrušení EET. Pro něj je jednoznačně senátor Tomáš Goláň (SEN 21). „Z EET byly vyjmuty platby kartou a tím pádem zákon ztratil smysl. Finanční správa dostává údaje, které nemá s čím srovnávat,“ řekl.

  • Senátoři STAN většinou podpoří víceskutkovou žalobu

    Tisková konference STAN.Video: Seznam Zprávy

    Nejpočetnější senátorský klub Starostů a nezávislých podpoří valnou většinou ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana v její širší verzi. Tedy nikoli okleštěnou variantu zaměřenou výhradně na neodvolání ministra kultury Staňka.

    „Slíbili jsme, že budeme hlídat Ústavu této země. Proto jsme se rozhodli podpořit víceskutkovou žalobu. Především proto, že máme za to, že prezident porušuje Ústavu opakovaně, možná i cílevědomě,” uvedl k tomu první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN). „Není důležité, jestli máme, nebo nemáme šanci.“

  • STAN: Chceme, aby Ústavní soud řekl, zda se Zeman vymkl Ústavě

    Předseda devatenáctičlenného klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček uvedl, že jejich členové podpoří ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. A zdůvodnil proč: „Podání ústavní žaloby na prezidenta jsme velmi diskutovali. Uvědomujeme si, že je to zásadní krok. Cítíme, že kroky pana prezidenta se v mnoha bodech vymykají Ústavě. Chceme, aby nám Ústavní soud řekl, jestli to tak je,“ řekl Holeček.

  • Senátoři chtějí pomoci drobným živnostníkům

    „Přicházíme s návrhem, který drobné živnostínky z EET úplně vyjme, nebo jim umožní využívat zvláštní režim ve formě bločků,“ řekl senátor Herbert Pavera. Podle něj by to mohlo přinést zjednodušení celého systému.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy