Hlavní obsah

Záznam: Slavnostní nástup vojáků ze zahraničních misí. „Útoky v Afghánistánu nás nezastaví,“ tvrdí armáda

Seznam vysílal přímý přenos z pražského Vítkova.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek se konal nástup příslušníků české armády, kteří se vrátili ze zahraničních operací. Obdrželi medaile Za službu v zahraničí. Seznam akci přinášel v přímém přenosu.

Článek

V pátek v poledne se ve Slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově konal nástup příslušníků Armády České republiky po návratu ze zahraničních operací. Slavnostního nástupu se účastnil zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel Společného operačního centra, generálmajor Jiří Verner.

Vojáci na úvod drželi minutu ticha za kolegy padlé v Afghánistánu. Současně zazněla slova o tom, že útoky v Afghánistánu českou armádu nezastaví a bude dál pomáhat tam, kde je třeba.

Medaile Za službu v zahraničí přebírali vojáci velitelství mise Resolute Support, jednotky leteckého poradního týmu a jednotky KAMBA, kteří plnili úkoly na území Afghánistánu. Dále byli oceňováni příslušníci leteckého poradního týmu, výcvikových jednotek chemického vojska a Vojenské policie, kteří byli nasazeni v Iráku, na velitelství sil KFOR na území Kosova a na velitelstvích misí EU NAVFOR SOMALIA ve Velké Británii a NAVFOR-MED v Itálii.

Mezi oceněnými byli i vojenští pozorovatelé z misí OSN UNDOF a MINUSMA, kteří působili na Golanských výšinách a v Mali. Vybraným vojákům byly udělovány Záslužné kříže ministra obrany ČR, Čestné odznaky AČR Za zásluhy a věcné dary.

Reklama

Související témata:

Doporučované