Hlavní obsah

Procesí na Karlově mostě si připomnělo Jana Nepomuckého

Slavnosti Navalis.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Praha dnes bude připomínat památku Jana Nepomuckého. U této příležitosti vyjde procesí od katedrály svatého Víta a po řece poplují historické gondoly.

Článek

Slavnosti Navalis věnované památce Jana Nepomuckého, které dnes začínají v Praze, ozdobí tradiční barokní lodě z Benátek. Lodě opustily benátské kanály poprvé. Svatojánské slavnosti byly v Praze už v době baroka, současní pořadatelé je obnovili v roce 2009.

Od té doby byly každý rok a mají už svůj pevný scénář - slavnostní mši v katedrále svatého Víta, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na řece zakončený ohňostrojem. Každý ročník doplňují speciální akce. Už několik let mezi ně patří seskok parašutistů. Jeden z nich proskočí obloukem Karlova mostu v místě, kde byl svržen do vody svatý Jan Nepomucký. Dalších pět za tmy poletí se světelným efektem.

Průvod vyšel z katedrály svatého Víta.Video: Jaroslav Gavenda

Slavnosti dnes zahájí Benátské odpoledne na náplavce u Hergetovy cihelny. Hlavní program začne na Hradčanském náměstí zdobením koní pro procesí, které po mši v katedrále svatého Víta projde na Karlův most. Dalším bodem programu bude průjezd nazdobených lodí, seskok parašutistů a plavba otužilců. Večerní program zakončí koncert s ohňostrojem.

Hudbu pro letošní koncert na hladině Vltavy nazvaný Benátky svatého Jana Nepomuckého složil dirigent a skladatel Kryštof Marek, který získal Českého lva za hudbu k filmu Masaryk. Sedmou větu jeho symfonie doprovodí ohňostroj. Podle jeho autora Martina Petera bylo 70 procent pyrotechniky vyrobeno v Itálii. „Plocha odpaliště byla rozšířena na dvojnásobek, bude mít 140 metrů čtverečních. Odpalů bude asi 1200,“ řekl. Objeví se i dvacet metrů dlouhý a osm metrů vysoký světelný obraz mostu Rialto z Benátek.

V barokní době patřila slavnost k nejvelkolepějším oslavám. Sjížděli se na ni poutníci ze všech koutů země, aby uctili památku sv. Jana Nepomuckého, ale také aby vyslechli hudbu provozovanou z hladiny Vltavy a zhlédli velké množství atrakcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované