Hlavní obsah

Slušní lidé, kteří zastavili hru s Ježíšem znásilňujícím muslimku, půjdou do voleb se Soukromníky

Slušní lidé oznamují, s kým půjdou do voleb.Video: Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsme jediná alternativa proti vítačům a sluníčkářům, říkají Slušní lidé. V Brně kandidují do voleb společně se Soukromníky

Článek

Celostátně se „proslavili“, když v modrých trikách napochodovali do brněnského divadla a na hodinu zastavili kontroverzní hru Naše násilí a vaše násilí. Drama, v němž postava Ježíše sleze z kříže a znásilní muslimku. Slušní lidé v pátek ráno oznámili, že v komunálních volbách budou kandidovat společně se Stranou soukromníků České republiky.

Obě uskupení chtějí kandidovat ve většině z 29 brněnských městských částí. “Celkově to bude okolo 400 lidí. Plnou kandidátku už máme třeba v Líšni nebo Králově Poli,” uvedl předseda krajské rady Soukromníků Jan Baránek.

Strany chtějí v Brně znovu spustit privatizaci městských bytů a zlepšit špatnou dopravní situaci. “Konkrétní body programu upřesníme v následujících dnech a týdnech,” sdělil lídr společné kandidátky Zdeněk Pernica ze Slušných lidí.

V tiskové zprávě strany uvedly, že jsou v Brně jediný subjekt, který stojí proti bloku tradičních stran, aktivistů, vítačů a sluníčkářů.

V Králově Poli budou Slušní lidé kandidovat i proti hnutí ANO, které před čtyřmi lety ovládlo tamní volby. “Zatím neznám jejich program. Ale podle toho, jak vystupují, pro nás nejsou partner. Některé jejich názory jsou extremistické a pro nás nepřijatelné. Mají v názvu Slušní lidé, ale jako Slušní lidé se moc nechovají,” řekla pro Seznam.cz královopolská starostka Karin Karasová.

Podle politologa Stanislava Balíka z Masarykovy univerzity v Brně budou mít tyto strany problém proniknout do zastupitelstev. “Pokud proti nim půjde například SPD, která prezentuje podobná témata, jejich šance bude minimální,” uvedl politolog. 

"Zviditelňují se na kontroverzních tématech. Voliče jim to může přinést, ale z dlouhodobého hlediska je tato strategie málo účinná. Překročení pětiprocentní úrovně pro takové protestní hnutí může být velice nesnadné,” uvedl pro ČTK další politolog Michal Pink.

Slušní lidé vysvětlují svůj vstup do divadla, které mnoho lidí vyděsil, takto: „Na pódium jsme se dostali asi po nějakých deseti minutách, protože jsme chtěli vydržet, chtěli jsme se podívat, o čem ta hra je. Od desáté minuty to byl maglajs, perverznosti, takže jsme šli na to jeviště,” vysvětlil předseda hnutí Zdeněk Pernica.

Incident důrazně odsoudil ředitel festivalu a Národního divadla Brno Martin Glaser. „To, že si někdo osobuje právo vtrhnout na jeviště a bránit hercům v představení, je přirozený důsledek toho, co rozpoutali politici. Předem říkali, co se hrát má a co ne. Protože neměli nástroje, jak hru zakázat, tak to vzala do vlastních rukou lůza,” uvedl Glaser.

Proti představení se už dříve ozvali někteří brněnští politici. Komunisté s lidovci na zastupitelstvu vyvolali hlasování a chtěli, aby hra byla z divadelního festivalu vyškrtnuta. „Představení hanobí víru. Je to jako by někdo hrubě urazil vaši maminku,” sdělil lidovecký náměstek primátora Petr Hladík.

Ve čtvrtek pak Jihomoravský kraj rozhodl, že dá milion korun na festival Divadelní svět Brno, peníze ale podle zastupitelů nelze použít právě na dvě kontroverzní hry - Naše násilí a vaše násilí a Prokletí. Hlasování zastupitelů předcházela bouřlivá debata. Zejména uvedení hry Naše násilí a vaše násilí provázely při květnovém festivalu spory. Ve hře je kromě asi nejproslulejší scény, v níž herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, ještě další, ve které si herečka vytahuje z přirození českou vlajku.

Při čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva zástupci opoziční SPD navrhovali nepodpořit festival vůbec, opoziční zelení s Piráty naopak navrhli přidělit dotaci bez omezení použití peněz. Jejich návrhy ale neuspěly.

Pro zpětné udělení milionu květnovému festivalu vyjma dvou kontroverzních her nakonec podle ČTK hlasovalo 37 zastupitelů, 16 bylo proti a čtyři se zdrželi. Pro byli koaliční partneři z ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno vyjma Petra Kunce, který se zdržel, a dále také někteří politici z KSČM, ODS nebo někteří zelení s Piráti. Proti byli lidovci, SPD a část ODS. Ředitel pořadatelského Národního divadla Brno Martin Glaser už dříve ČTK řekl, že peníze z kraje lze použít na jiné hry festivalu. Obě zmíněné inscenace lze podle něj financovat třeba z dotace Ministerstva kultury. Ministerstvo dalo dva miliony. Festival počítal s více než desetimilionovým rozpočtem.

Policie v Brně eviduje začátkem června v souvislosti s uvedením kontroverzní divadelní hry Naše násilí a vaše násilí 12 trestních oznámení. Pokud jde o druhou kontroverzní hru, Prokletí, v ní je vyobrazená socha papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

Schvalování dotace pro festival  na zastupitelstvu předcházela více než hodinová debata plná návrhů a protinávrhů, což si vyžádalo několik přestávek. Padaly názory, že nelze platit z daní daňových poplatníků „kulturní sebevraždu” a že není možné podpořit hru, která uráží kulturu, jiní zastupitelé argumentovali naopak tím, že nelze cenzurovat umění. Řešení podpořit festival přislíbeným milionem, ale vyloučit z podpory dvě kontroverzní hry, označili někteří politici za postup „chytré horákyně” nebo rčením, „že se vlk nažere a koza zůstane celá”.

Festival se uskutečnil na konci května. Nabídl 58 představení a přivítal asi 5800 diváků. Nejvíce pozornosti přilákala právě dvě kontroverzní představení.

Jejich autor, Chorvat Oliver Frljić patří k respektovaným evropským režisérům, jeho inscenace ale často vyvolávají ostré protesty a debaty. Naše násilí a vaše násilí řeší také vztah Západu k blízkovýchodním zemím.

Reklama

Doporučované