Hlavní obsah

Sněmovna chtěla grilovat premiéra kvůli šéfovi GIBS. ANO prosadilo neveřejné jednání, Babiš odešel

Sněmovna o případu Murín.Video: PSP ČR, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci svolali mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli situaci v Generální inspekci bezpečnostních sborů. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na ní měl vysvětlit, proč chce, aby skončil šéf inspekce Michal Murín.

Článek

Hned v úvodu schůze navrhl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, aby jednání poslanců bylo neveřejné kvůli tomu, že by na něm mohly zaznít utajované informace. Piráti podali okamžitě protinávrh, aby alespoň část debaty zůstala přístupná veřejnosti.

V hlasování se většina poslanců přiklonila k Faltýnkovu návrhu (ve videu nahoře uvidíte jen tu část, která byla veřejná).

Miroslav Kalousek (TOP 09) ještě předtím, než Sněmovna vypnula mikrofony a uzavřela galerii pro hosty a média, prohlásil, že způsob, jak veřejnosti sdělit důvody, proč byla schůze svolána, najde.

Během neveřejného jednání přišel za novináři šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Popsal, že si Andrej Babiš vzal slovo (má právo na přednostní vystoupení) a všem oznámil, že se k situaci nechce vyjadřovat, a z jednání odešel.

Poslanci nakonec neschválili program mimořádné schůze, čímž jednání skončilo.

Pavel Bělobrádek k jednání ve Sněmovně o GIBS.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ztráta důvěry

Premiér v demisi Andrej Babiš už několik týdnů mluví o tom, že v Murína ztratil důvěru, a právě proto by měl šéf GIBS podle ministerského předsedy odstoupit. V souvislosti s řízením by mohl být šéf inspekce dočasně zproštěn výkonu služby.

Mimořádnou schůzi iniciovala TOP 09, která se v minulém týdnu chtěla otázce okolo Generální inspekce bezpečnostních sborů věnovat na zasedání pléna. Bod se jí ale nepodařilo prosadit.

Podle Miroslava Kalouska totiž existují vážná podezření, že jde o snahu Babiše politicky ovlivnit GIBS a jejím prostřednictvím i další bezpečnostní složky. Vše má podle pravicové opozice souviset s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo.

Situaci kolem GIBS už řešil i sněmovní bezpečnostní výbor, kde kromě Babiše a Murína vystoupil i bývalý premiér Bohuslav Sobotka. I on vidí za Babišovými kroky snahu vlády v demisi získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně jejich generální inspekce.

Reklama

Doporučované