Hlavní obsah

Unikátní podívaná na Pražském hradě. Střídání stráží doprovodili skotští dudáci

Střídání stráží na Pražském hradě.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vojáci si připomínali 100. výročí trvání česko-britských vztahů v rámci Britského dne. Na I. nádvoří Pražského hradu hrály Ústřední hudba Armády ČR, Vojenský umělecký soubor Ondráš a skotská vojenská hudba Pipes and Drums.

Článek

Na Pražském hradě společně vystupovaly soubory české a skotské vojenské hudby. Vojáci tak slavili Britský den a připomínali si stoleté trvání česko-britských vztahů. Akce se účastnili i ministryně obrany Karla Šlechtová a velvyslanec Spojeného království Nick Archer.

Na začátku programu se střídala Hradní stráž. Poté se na I. nádvoří Pražského hradu představily Ústřední hudba Armády ČR, Vojenský umělecký soubor Ondráš a skotská vojenská hudba Pipes and Drums. Později odpoledne vystoupení zopakují také na Malostranském náměstí, kde se koná celodenní festival britské kultury.

„Armáda České republiky zde poprvé veřejnosti předvede ukázku programu, se kterým plánuje vystoupit v létě na největším světovém festivalu vojenských hudeb - Královském festivalu vojenských hudeb v Edinburghu v rámci oficiálních oslav 100. výročí založení Československa,“ sdělil dříve mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Pro návštěvníky Britského dne jsou připraveny workshopy a představení nebo ochutnávky tradiční kuchyně. Lidé budou mohou vyzkoušet irské i skotské tance nebo ochutnat tradiční skotský pokrm haggis, který se dělá z ovčích vnitřností.

Reklama

Doporučované