Hlavní obsah

Světoví politici se rozloučili s Helmutem Kohlem, Česko zastoupil Brabec

Podívejte se na rozloučení světových politiků s Helmutem Kohlem. (video: Evropský parlament).

 

Reklama

Nejdéle sloužící německý kancléř zemřel ve věku 87 let. Podívejte se na rozloučení ze Štrasburku.

Článek

Evropští i světoví politici se ve Štrasburku loučí s bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem, který zemřel před dvěma týdny ve věku 87 let. Po tomto smutečním obřadu bude následovat zádušní mše v západoněmeckém Speyeru, kde bude Kohl večer za přítomnosti nejbližších pohřben.

Na obřadu v budově Evropského parlamentu, který trval zhruba dvě hodiny, promluvila mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo bývalý americký prezident Bill Clinton.

Českou stranu zastupoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

V 18:00 začne evropský smuteční obřad za bývalého německého kancléře Helmuta Kohla zádušní mší v císařském dómu v německém Speyeru. Od 19:45 pak obřad pokračuje vojenským ceremoniálem. Ve městě Speyer bude Kohl ve 20:45 pochován.

Kancléř sjednotitel, Helmut Kohl, byl v Německu nejdéle sloužícím poválečným německým kancléřem. Tento úřad zastával 16 let. Mezi lety 1982 až 1990 jako kancléř západního Německa. Později až do roku 1998 jako kancléř Spolkové republiky.

Během své politické kariéry se po pádu Berlínské zdi významně zasloužil o sjednocení východního a západního Německa.

Ve své funkci razil centristickou politiku s mírnými škrty ve výdajích. Záleželo mu na závazcích vůči Severoatlantické alianci.

Rada evropských prezidentů a premiérů ho koncem devadesátých let v souvislosti s uzavřením Maastrichtské smlouvy jmenovala druhým čestným občanem Evropské unie.

Kohl byl konzervativec, který 25 let zastával post předsedy Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Začátkem milénia si však politik vyslechl ostrou kritiku. V roce 1999 se přiznal k přijetí anonymního sponzorského daru, který přesahoval 23 000 000 korun. Jelikož je podle německých zákonů takové jednání klasifikováno jako trestný čin, úřady ho začaly vyšetřovat.

Když vyšetřování skončilo, Kohl souhlasil, že zaplatí pokutu ve výši okolo 3,3 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované