Hlavní obsah
Online

Dukovany dostaví ČEZ. Stát s ním má podepsat smlouvu do května

Mezinárodní energetické fórum: Tady se rozhoduje o výstavbě nových jaderných zdrojů v Česku.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak bude financována výstavba nových jaderných zdrojů v Česku? Kdy bude vyhlášena jaderná zakázka? A jak se o rizika podělí stát se společností ČEZ, jejíž dceřiná firma má být investorem stavby? Na tyto otázky odpovídali řečnící čtvrtečního Mezinárodního energetického fóra, které v Poslanecké sněmovně pořádal místopředseda Vojtěch Filip spolu s Hospodářským výborem.

Článek

Řečníci konference v čele s premiérem Andrejem Babišem nebo šéfem ČEZu Danielem Benešem a vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jaroslavem Mílem potvrdili, že při přípravě nového jaderného bloku se stát zaměří na jednu lokalitu, a to v Dukovanech. Smlouva státu s dceřinou společností ČEZ Dukovany II by měla být uzavřena v letošním roce.

„ČEZ nebude rozdělován ani restrukturalizován. Vznikne nová dceřiná společnost, která nový zdroj postaví,“ uvedl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Dodal, že do této společnosti budou převedena aktiva, pozemky a sítě – nikoli ale samotné jaderné elektrárny. To by neprošlo u Evropské komise.

Dokončení výběrového řízení na stavbu nového dukovanského bloku může podle něj ovlivnit jednání s Evropskou komisí. Předpokládá, že první etapa přípravy projektu vyvrcholí v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky výběrového řízení, projekt bude mít územní povolení i souhlas k umístění stavby.

Výběrové řízení na dodavatele proběhne nejspíše koncem roku 2020, s vědomím, že vše záleží na jednání s Evropskou komisí. V závislosti na vydání územních rozhodnutí a povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost může dojít k posunu výběrového řízení i na rok 2021.

Klíčový okamžik má nastat zhruba po třech letech, tedy v roce 2024. To by měla vláda dostat výsledek tendru a rozhodnout o zhotoviteli stavby.

„Cílem smlouvy je zajistit energetickou bezpečnost,“ uvedl dnes Míl. Stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že díky smluvnímu zabezpečení nebude stát hradit náklady, které vyplynou z případného neefektivního řízení stavby, a bude mít možnost elektrárnu převzít ve všech fázích výstavby. „Smlouva je efektivní cestou uvádění elektrárny do provozu, zajistí, že nebude docházet ke zvyšování nákladů,“ dodal zmocněnec.

Na fóru vystoupili také zástupci všech firem, jež mají o zakázku zájem: čínská CGN, francouzská Areva, kanadský Westinghouse, ruský Rosatom, aliance jihokorejských firem Kepco a KHNP a konečně francouzsko-japonský tandem Atmea.

Fórum jsme sledovali v online přenosu:

  • Celý příspěvek Daniela Beneše

    Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.Video: Redakce Seznam

  • Beneš: možná použijeme právě vyvíjené modulární reaktory

    „Jsme připraveni zorganizovat a zrealizovat výstavbu nového jaderného zdroje,” řekl ve svém příspěvku generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, který vítá model smlouvy mezi státem a ČEZ. „Myslím, že tato smlouva by mohla pokrýt práva i povinnosti ČEZ a stabilitu regulatorního prostředí. Průběh stavby po etapách nám dává smysl,” dodal Beneš.

    Je možné, že Česko v Dukovanech použije středně velké a modulární reaktory, které se zatím v jaderných projektech neužívají, ale pracuje se na jejich vývoji. Podle Beneše by mohly být komerčně dostupné kolem roku 2025.

  • Celý příspěvek Dany Drábové

    Předsedkyně SÚJB Dana Drábová.Video: Redakce Seznam

  • Drábová: SÚJB je na hraně kapacity

    Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová upozornila, že se současným rozpočtem je její úřad na hraně kapacit, aby se ctí zvládl dostát všem podmínkám licenčních řízení. V této souvislosti ji znepokojují informace o chystaných úsporách ve státní správě.

    Drábová zároveň vyslala důležitý vzkaz pro uchazeče. „Pro dodavatele bude výhodou, bude-li se moci vykázat licencí v zemi svého původu a bude-li moci představit referenční blok. Uvítali bychom, kdyby to bylo v Evropské unii,“ dodala. I pokud toto nebude dodavatel schopen splnit, měla by Česká republika být schopna jeho nabídku akceptovat, celý proces ale bude náročnější a dražší.

  • Celý konferenční příspěvek Jaroslava Míla

    Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

  • Klíčový bude rok 2024

    Prvním milníkem má být podle vládního zmocněnce Míla rok 2024, kdy se předpokládá získání povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, územního rozhodnutí dle stavebního zákona, výběrové řízení, posouzení nabídek a doporučení vítěze.

    Česko také podle Míla po roce 2035 už nebude exportní zemí v energetice, ale na rozdíl od řady jiných zemí bude mít zajištěnou potřebu vlastní energetiky.

  • Míl potvrdil, že Dukovany dostaví dceřiná společnost ČEZ

    „ČEZ nebude rozdělován ani restrukturalizován. Vznikne nová dceřiná společnost, která nový zdroj postaví,“ uvedl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Dodal, že do této společnosti budou převedena aktiva, pozemky a sítě – nikoli ale samotné jaderné elektrárny. To by neprošlo u Evropské komise.

    K uzavření smlouvy mezi ČEZ a státem má dojít ještě letos.

    Výběrové řízení na dodavatele proběhne nejspíše koncem roku 2020, s vědomím, že vše záleží na jednání s Evropskou komisí. V závislosti na vydání územních rozhodnutí a povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost může dojít k posunu výběrového řízení i na rok 2021.

    Míl už o tomto plánu mluvil v pořadu Televize Seznam Špičky byznysu.

  • MPO bude iniciovat diskusi o energetice na evropské úrovni

    „Česko bude pravděpodobně lídrem diskuse s EU o jaderných projektech a dekarbonizaci, bude velmi důležité otvírat diskusi o energetice na evropské úrovni, což budeme jako MPO iniciovat,“ řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

  • Nováková: Za dvacet let má jádro pokrýt polovinu spotřeby

    Ministryně Marta Nováková ve svém příspěvku uvedla, že s jádrem nadále počítá a do roku 2040 chce Česko pokrýt 50 procent spotřeby energií z jádra.

    Zároveň Nováková naznačila, že Česko bude muset svou energetickou strategii přinejmenším částečně podřídit evropské klimatické politice. Koncem loňského roku ministerstvo poslalo Evropské komisi návrh svého národního klimatického plánu do roku 2030. „Předpokládá, jak bude Česko plnit klimatické cíle pro rok 2030.“

    Odpověď by ministerstvo mělo dostat do konce letošního roku. „Je zřejmé, že bez rozvoje jaderné energetiky se neobejdeme, hledáme tak cestu, jak dostát mezinárodním a unijním závazkům a zároveň zajistit energetickou bezpečnost ČR,“ uvedla ministryně.

  • Vyvarovat se prodražení a zpoždění

    Jak Babiš, tak Radim Fiala uvedli, že důležité bude vyvarovat se chyb, které u aktuálních projektů výstavby jaderných bloků ve Finsku, Francii, Maďarsku nebo USA vedly k prodražení a zpoždění.

  • Celý příspěvek Andreje Babiše

    Andrej Babiš na konferenci o dostavbě jaderných elektráren.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

  • Babiš zopakoval, že stavět bude ČEZ

    Principem investičního modelu bude smlouva mezi ČEZ a státem. Základním cílem státu musí být získání kontroly státu nad výstavbou nového zdroje na základě smlouvy mezi ČEZ a státem, soudí Babiš. Je to podle něj jednodušší než garance ztrát investora, která by byla bianko šekem. Smlouva státu s ČEZ umožní výstavbu a dá státu právo kontroly, stát bude zdroj ve všech fázích výstavby moci převzít.

    Premiér zdůraznil, že ČEZ nedostane neomezenou garanci, všechny ztráty dané špatným řízením projektu nebo ty, které nebudou způsobeny regulatorními opatřeními, ponese investor. Ponechává se také prostor pro to, aby se dalo od projektu odstoupit podle vývoje energetického trhu.

  • Lituji, že byl zrušen tendr na dostavbu Temelína, řekl Babiš

    Andrej Babiš ve svém proslovu uvedl, že nejlepším řešením pro dostavbu jaderných bloků je uzavření smlouvy mezi státem a ČEZ. „Lituji, že tendr na dostavbu Temelína nebyl dokončen, protože pro to byly nejlepší předpoklady,“ vrátil se při té příležitosti premiér k tendru, který byl zrušen v roce 2014.

  • Program první části

    Nejprve vystoupí premiér Andrej Babiš, následovat bude poslanec SPD Radim Fiala a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

  • Než začne fórum

    Zakázka na stavbu minimálně jednoho nového jaderného reaktoru v Dukovanech může přijít až na 300 miliard korun a je spojena s řadou rizik. Na druhou stranu je výstavba nové jaderky nejspolehlivějším způsobem, jak Česku zajistit energii kolem roku 2040, až začnou dosluhovat současné jaderné a uhelné elektrárny.

    Projekt takového rozsahu budí pozornost v celém světě, i proto je zájem o účast na sněmovním energetickém fóru nezvykle vysoká. Kromě politiků, odborníků z energetických kruhů či novinářů se přihlásila i řada zahraničních diplomatů a pozorovatelů.

Reklama

Hlavní zprávy