Hlavní obsah

Vyzkoušeli jsme auto, které nepotřebuje benzin, a kufřík pro krizové situace

Testujeme vodíkové auto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko dá v následujících letech stamiliony na rozvoj zelených technologií. Kromě jiného i na vybudování vodíkových čerpacích stanic.

Článek

Místo spalin vychází z výfuku jen vodní pára. Ale rozhodně to není důvod vzít tohle auto do servisu. Jezdí totiž na vodík.

V Česku takových zatím moc není. Spíš žádné. V testovacím provozu jezdí už pár let vodíkový autobus ve středočeských Neratovicích. A ve stejném městě je taky zatím jediná vodíková čerpací stanice u nás.

Právě jejich dostupnost je přitom pro rozvoj cestování bez emisí klíčová. V dalších letech proto podpoří vodík finančně i stát. Během pěti let rozdělí Ministerstvo dopravy víc než miliardu korun z evropských peněz na stavbu nabíjecích stanic pro elektromobily a asi 200 milionů na 12 vodíkových čerpacích stanic.

Vodíkový kufřík vyvinutý v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži má sloužit jako zdroj energie při krizových situacích.

Nejen na to, jak takový vodíkový autobus funguje, jsme se zaměřili v úterním vysílání Seznam Zpráv. Projeli jsme se v jednom z mála vodíkových aut na trhu.

Ve videu nahoře také uvidíte takzvaný vodíkový kufřík, který má pomáhat zachraňovat lidské životy. Přišli s ním vědci z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži.

Reklama

Související témata:
Vodíkový kufřík

Doporučované