Hlavní obsah

Stát zastavil zemědělské dotace pro Agrofert i Tomanovy firmy, reaguje na novou zprávu z Bruselu

Zpráva se týká také ministra Tomana, jehož bratr i otec podnikají v zemědělství.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Druhá zpráva se opět týká premiéra Andreje Babiše a koncernu Agrofert, ale nově i ministra zemědělství Miroslava Tomana, jehož bratr i otec v oboru podnikají.

Článek

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebude prozatím platit dotace Agrofertu za projekty přidělené od února 2017 a od 2. srpna 2018 podnikům rodiny ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). „Jde o preventivní opatření, naše právní stanovisko je ale jiné,“ uvedl v reakci na podezření auditu z Bruselu ředitel SZIF Martin Šebestyán.

U Agrofertu SZIF od zmíněné doby proplatil projekty za 63 milionů korun.

Zpráva, která dorazila do Česka ve středu a věnuje se rozdělování zemědělských dotací, kromě Agrofertu zmiňuje i ministra zemědělství Miroslava Tomana.

„Samotná zpráva uvádí, že projekty za 2–6 milionů, které uvádějí média, byly schváleny před mým nástupem do úřadu,“ uvedl Toman a znovu odmítl, že by byl ve střetu zájmů kvůli projektům firmy Agrotrade, kterou ovládají otec i bratr ministra zemědělství.

Podle informací médií dostal téměř šest milionů korun producent kuřat, firma Xaverov, jež spadá pod firmu Agrotrade.

„Ve zprávě není explicitně zmíněn střet zájmů ministra Tomana,“ dodal Šebestyán. Česko bylo podle něj požádáno, aby vysvětlilo a doložilo postupy.

Toman uvedl, že zpráva je útokem na české zemědělství a navíc obsahuje chyby. „Chyby se týkají popisu schvalovacích procedur, je tam řada výkladových nejasností,“ uvedl šéf SZIF. O konkrétních chybách ale odmítl mluvit. „Nechtějte po mně, abych to komentoval přes média,“ dodal Šebestyán.

Nejnovější návrh auditu má podle ředitele fondu tři hlavní části, v první se řeší střet zájmů premiéra Babiše a Agrofertu. Ministerstvo již vyčíslilo 12 projektů v hodnotě 63 milionů korun, jichž se to týká, podle Šebestyána jde již o proplacené peníze.

Druhá část zprávy řeší mimo jiné obecné postupy administrace, schvalovací postupy a efektivitu nákladů. „Tam je navrhovaná maximální korekce ve výši pěti procent. Pokud, a já pevně věřím, že ještě společně s řídicím orgánem v této věci budeme s DG Agri dále jednat, tak maximální korekce v té výši pěti procent by byla zhruba kolem 150 až 170 milionů korun,“ řekl na tiskové konferenci Šebestyán.

Třetí část se zabývá možným střetem zájmů Tomana, který nebyl podle ministra a ředitele fondu konstatován. Podle Tomana EK o projekty firmy Agrotrade neprojevila zájem. U dalších dvou projektů z října 2018 se Toman podle svých slov nepodílel na řídících procesech. „Tím tento příběh končí,“ řekl.

EK požaduje seznam všech projektů Agrofertu z dotačního Programu rozvoje venkova a přijetí opatření k zamezení střetu zájmů. Argumentaci podle Tomana staví na zákonu o českém střetu zájmů. ČR ho má zohlednit jako rizikový faktor při kontrolách.

Holding Agrofert vnímá oba návrhy auditů EK jako velmi pochybné a neprofesionální. Unijní auditoři se v jeho firmách nebyli podívat a holding neměl možnost se vyjádřit, uvedl dnes pro ČTK tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Pokud místopředseda Evropské komise tvrdí, že provedli inspekční šetření přímo na místě, není to pravda,“ reagoval. Skupina je připravena vše vysvětlit a zastavení proplácení dotací bere na vědomí.

Podle zběžného prohlédnutí se EK podle Tomana odkazuje na články v auditu, které v legislativě vůbec neexistují. Zpráva z jeho pohledu obsahuje chyby.

Zpráva, kterou ČR obdržela od EK k lednovému auditu, je předběžná. Jde o anglickou verzi s předběžnými závěry a ČR je má možnost komentovat do dvou měsíců od obdržení české verze.

Reklama

Doporučované