Hlavní obsah

Ano, tohle je kampaň: Babiš ukázal svá esa do voleb. A chválil Krnáčovou, již za eso nechtěl

Záznam tiskové konference ANO před komunálními volbami.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) odstartovalo předvolební kampaň a představilo kandidáty do komunálních a senátních voleb.

Článek

Miliardář, premiér a šéf hnutí ANO pozval novináře do Kotvy - svého času největšího obchodního domu Československa, který se měl stát symbolem hojnosti a bohatství socialismu.

Přivedl s sebou lídry kandidátek do komunálních voleb ve velkých městech. Tedy byznysmena Petra Stuchlíka (Praha) a současné primátory Petra Vokřála (Brno) a Tomáše Macuru (Ostrava). „Pozvali jsme ty nejúspěšnější,“ nechal se slyšet Babiš.

A pokračoval v duchu billboardů, které už ANO nasadilo v krajích. Babiš na nich oznamuje voličům, že jejich město bude „řešit“ osobně, protože kandidát hnutí má jeho číslo na mobil a může se s ním kdykoli spojit.

„V Česku jsou problémy v infrastruktuře, není kde parkovat. Vnímáme, že není bydlení. Náš stát převedl kdysi 600 000 bytů na samosprávu a pak se nestavělo,“ uvedl Babiš.

I když jde o volby komunální, vyzdvihl práci svého kabinetu, kterou už v krajích odvedl: „Realizovali jsme výjezdy do krajů, abychom zmapovali potencionální investice. Samospráva, kraje, obce, města žijí z našich daní. Myslím si, že se nám daří dobře. Ten investiční potenciál měst je obrovský.“

Bydlení je velkým tématem pro současného šéfa ostravské radnice Tomáše Macuru. Své křeslo by rád získal znovu. „V Ostravě nemáme takový nedostatek bytů jako v Praze, ale už teď poptávka v centru města převažuje nabídku,“ řekl s tím, že by chtěl dotáhnout projekt nového bytového domu, kde by mělo vzniknout 86 nových bytů. Mezi jeho další priority patří oprava fakultní nemocnice a přebudování bývalých městských jatek na galerii moderního umění.

Druhý na řadě byl další obhájce - Petr Vokřál. „Za ty 4 roky jsme ostudu neudělali. Brno je na vzestupu,“ myslí si. Podle něj je to, že je Brno „rozkopané“, pozitivní záležitostí, „protože se konečně začalo stavět”.

Vokřál by si přál, aby v Brně vznikl nový koncertní sál, který by měl stát zhruba 1,4 miliardy korun. Mezi další projekt, který současný primátor prezentoval jako svou prioritu, patří výstavba parkovacího domu u fakultní nemocnice a výstavba atletické haly za zhruba 650 milionů korun. Mezi priority Vokřála patří i výstavba nového zimního stadionu.

Kandidát na primátora Prahy v projevu mluvil i o současné šéfce Prahy Adrianě Krnáčové (za ANO). „Podařilo se jí vyřešit spoustu věcí. Co jí však uškodilo, byla nepříliš šťastná komunikace,“ myslí si Stuchlík.

Také Babiš političku, která si přála být primátorkou i podruhé, ale hnutí ANO ji na přání svého předsedy odstavilo, chválil. „Paní primátorka odvedla v rámci možností, které měla, dobrou práci,“ řekl premiér a připomněl „dva tunely“, s nimiž se musela vypořádat - Blanku a Opencard.

Stuchlík, pro kterého budou nadcházející volby první zkušeností s politikou, „chce Prahu udělat bohatší“. Klíčovým problémem Prahy je podle něj doprava. „Jako případný primátor budu tlačit na premiéra Babiše a jeho vládu, aby dokončila projekty jako vnější okruh,“ slíbil Stuchlík a zmínil i výstavbu metra trasy D.

Dále představil revitalizaci náplavky a zbudování veřejného koupání ve Vltavě.

Na sociálních sítích už si z billboardů hnutí ANO dělají legraci.

Řeč byla i o senátních volbách. Andrej Babiš si postěžoval, že je podle něj těžké dnes sehnat kandidáty do senátních voleb. „Nám ten Senát nikdy moc nešel. Žijeme v situaci, kdy přihlásit se k hnutí ANO je velký problém. Včera dal někdo na sítě můj mobil a celou noc mi chodily hnusné SMS a urážely mě. Jsem rád, že jsme našli lidi, kteří za nás budou kandidovat. Je to pro ně složitá situace. Děkuji, že mají kuráž za mě kandidovat,“ uvedl Babiš.

O křeslo v horní komoře parlamentu se uchází exministr Ivan Pilný nebo senátorka Eva Syková. Ta byla zvolena za ČSSD, nyní ale kandiduje za ANO.

Reklama

Doporučované