Hlavní obsah
Online

Online: Dav znovu ničil Paříž, stovky zatčených a desítky zraněných

Lidé v Paříži původně protestovali kvůli zvýšení ceny paliv, vláda je nezvýšila. Protesty ale pokračují dál.Video: Karolína Štuková, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Paříž zažívá další bouřlivé protesty takzvaného hnutí žlutých vest. Po zkušenosti posledních dní, kdy protestující ničili auta i budovy, zůstává většina památek zavřená.

Článek

Protestů spojovaných s hnutím takzvaných žlutých vest se v sobotu po celé Francii zúčastnilo přes třicet tisíc lidí. Policisté asi 700 z nich zadrželi, uvedl podle agentury AFP náměstek ministra vnitra Laurent Nuňez.

Zejména v Paříži panují mimořádná bezpečnostní opatření, protože se policie snaží zabránit tomu, aby se opakovaly násilnosti z minulého víkendu. Po nich zůstalo 130 lidí zraněných, 400 zadržených a značné materiální škody.

V Paříži se demonstranti soustředí zejména na třídě Champs-Élysées, kde policisté opakovaně použili slzný plyn a kde protestující také zapálili popelnice. Slzný plyn nasadili rovněž na severu hlavního města na bulváru Sébastopol, kde jsou také dva obrněné transportéry četnictva. Na nedalekém bulváru Haussman policisté použili vodní dělo při likvidaci improvizované barikády.

Demonstrace, které před několika týdny začaly jako protest proti plánovanému zvyšování daní na pohonné hmoty, se dnes konají také v Lyonu, Marseille nebo Grenoblu. V Grenoblu byl zatčen místní vůdce hnutí žlutých vest, napsala na svých internetových stránkách britská BBC.

Francouze přivedla do ulic frustrace ze stagnujících příjmů a rostoucích životních nákladů. Mají také pocit, že prezident Emmanuel Macron není schopen se vcítit do problémů běžných lidí. Vláda tento týden od zvýšení daně u pohonných hmot upustila.

„Uděláme vše proto, aby dnešek byl dnem bez násilí, aby dialog, který jsme zahájili tento týden, mohl za nejlepších okolností pokračovat,” řekl podle agentury Reuters ministr vnitra Édouard Philippe, který vyzval protestující, aby se chovali umírněně.

  • Téměř 90 tisíc bezpečnostních pracovníků hlídá ulice Paříže

    Francie zapojila do sobotního protivládního protestu téměř 90 tisíc bezpečnostních pracovníků, kteří hlídají ulice. V centru města je aktuálně asi 5000 lidí.

  • Sobotních protestů žlutých vest se zúčastnilo 125 tisíc lidí, zraněných je 135 včetně policistů

    Celkem 125 000 lidí se dnes po celé Francii zúčastnilo protestů proti rostoucím životním nákladům i prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Účastníci jsou odění ve žlutých vestách. Večer o tom informoval ministr vnitra Christophe Castaner. V Paříži bylo podle něj 10 000 demonstrantů.

    Policie zadržela celkem 1358 osob, z nichž 974 poslala do vazby. Zranění utrpělo po celé zemi celkem 118 protestujících a 17 policistů. Podle Castanera je ale situace nyní již pod kontrolou.

    „V okamžiku, kdy k vám mluvím, je situace pod kontrolou,” řekl ministr vnitra. Premiér Édouard Philippe vyzval k dialogu.

  • Protesty si vyžádaly už 55 zraněných

    Nejméně 55 lidí dnes utrpělo v Paříži zranění při protestech proti rostoucím životním nákladům i prezidentovi Emmanuelu Macronovi, kterých se účastní lidé ve žlutých vestách. Tři ze zraněných jsou policisté, informoval s odvoláním na předběžnou policejní bilanci list Le Monde. Po celé Francii protestuje asi 31 000 lidí. Přes tisíc demonstrantů policisté zadrželi, z toho jen v hlavním městě už 737.

  • Sobotní demonstrace přinesly už 30 zraněných, včetně 3 policistů

    Protesty ve Francii zanechaly 30 zraněných, včetně 3 policistů.

    Francouze přivedla do ulic frustrace ze stagnujících příjmů a rostoucích životních nákladů. Mají také pocit, že prezident Emmanuel Macron není schopen se vcítit do problémů běžných lidí. Vláda tento týden od zvýšení daně u pohonných hmot upustila.

  • Protestující staví barikády a zapalují oheň

    Demonstranti v Paříži pokračují v boji s policií.Video: Karolína Štuková, AP

    Demonstranti v Paříži pokračují v boji s policií. Demonstranti staví barikády a zapalují ohně. Bezpečnostní jednotky se snaží situaci řešit vodními kanony.

  • Nizozemsko protestuje proti rostoucí propasti mezi chudými a bohatými

    Na různých místech Nizozemska včetně Amsterdamu, Rotterdamu či Haagu se dnes sešly stovky lidí, kteří se inspirovali francouzským hnutím žlutých vest. Protestovali především proti podle nich rostoucí propasti mezi chudými a bohatými. Někteří demonstranti požadovali demisi liberálního premiéra Marka Rutteho, jiní vystoupení Nizozemska z Evropské unie, snížení věku odchodu do důchodu či zrušení některých opatření na ochranu životního prostředí.

  • Ve Francii zatím bez většího násilí protestují desetitisíce lidí

    Oproti minulému víkendu je však situace v Paříži relativně pod kontrolou.

    „Přišli jsme sem na poklidný pochod, ne abychom něco rozbíjeli,” řekl podle agentury Reuters 28letý Guillaume Le Grac, který pracuje na jatkách v Bretani. „Chceme rovnost, chceme žít a ne přežívat,“ dodal.

  • Pařížská policie používá vodní děla. Někteří protestující jsou zraněni

    Policie používá nejen slzný plyn, ale i vodní děla.Video: Karolína Štuková, AP

    Zatímco demonstranti vyrazilli v sobotu do ulic, pařížská policie byla nucena použít nejen slzného plynu, ale i vodních děl.

    Někteří protestující jsou zraněni.

  • Účastníků demonstrace je aktuálně ve Francii 31 tisíc

    Protestů spojovaných s hnutím takzvaných žlutých vest se dnes po celé Francii účastní na 31 000 lidí. Policisté asi 700 z nich zadrželi, uvedl podle agentury AFP náměstek ministra vnitra Laurent Nuňez.

    Zejména v Paříži panují mimořádná bezpečnostní opatření, protože se policie snaží zabránit tomu, aby se opakovaly násilnosti z minulého víkendu. Po nich zůstalo 130 lidí zraněných, 400 zadržených a značné materiální škody.

  • Demonstranti v Bruselu se střetli s policií

    Policie v Bruselu se dnes střetla s demonstranty, kteří páchali výtržnosti během pochodu k evropské čtvrti.Video: AP

    Policie v Bruselu se dnes střetla s demonstranty, kteří páchali výtržnosti během pochodu k evropské čtvrti. Informovala o tom agentura AP. Protest v belgické metropoli souvisí s demonstrací spojovanou s hnutím takzvaných žlutých vest, která se dnes koná v centru Paříže.

    Protestu takzvaných žlutých vest se v Bruselu účastní podle AP řádově stovky lidí. Křičeli hesla proti francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a belgickému premiérovi Charlesi Michelovi. „Macrone, Micheli, odstupte,“ volali.

    Policisté proti těm z nich, kteří vytrhávali značky a házeli láhve a další předměty, použili pepřový sprej. Na některých místech byla omezena automobilová a tramvajová doprava. Policie na bruselských nádražích a ve čtvrti, v níž sídlí evropské instituce, zadržela kolem 50 lidí.

  • Kvůli demonstracím v Paříži lidé protestovali i v Nizozemí a Belgii

    Protestanti se projevili v solidaritě s Francouzi.Video: Karolína Štuková, AP

    Francouzský protivládní protest se dostal až do Nizozemska. Počet demonstrantů byl ale podstatně nižší.

    V Amsterdamu, hlavním městě Nizozemska, v sobotu procházeli po ulicích a nahlas zpívali. Demonstrace měla průběh zcela odlišný od protestování ve Francii, kde museli policisté potlačovat vzpouru použitím slzných plynů.

    Podobná demonstrace se konala i v Belgii. Protestující se projevili v solidaritě s Francouzi.

  • Vyjádření francouzského premiéra k situaci v Paříži

    Vláda chce s demonstranty vyjednávat.Video: Karolína Štuková

    Francouzský premier Édouard Philippe se vyjádřil k situaci v Paříži. Vláda celou situaci sleduje a je připravena s demonstranty vyjednávat.

  • Policie zadržela již téměř 500 protestujících

    Příslušníci pořádkových sil v Paříži zadrželi více než 480 lidí.

  • Více než 300 zadržených francouzských demonstrantů

    Aktuálně policie zadržela více než 300 stoupenců protivládního protestu „žlutých vest“. Vládní orgány se obávají, že se při sobotním protestu objeví násilí.

  • Město je plné dýmovnic. Demonstranti se snažili postavit barikádu

    Dýmovnice zaplnily město.Video: Karolína Štuková

    Demonstranti, kteří se shromáždili v Arsène Houssaye v Paříži, se pokoušeli postavit barikádu. Dýmovnice zaplnily město.

  • U Champs-Élysées asi 1500 lidí

    Podle policejní mluvčí je u Champs-Élysées asi 1500 lidí. Část z nich se dostala do úzké uličky poblíž náměstí Étoile, odkud je po chvíli policisté vytlačili právě slzným plynem zpět na Champs-Élysées. Zadrženi byli ti, u nichž se našly nebezpečné předměty jako kladiva, baseballové pálky nebo koule na pétanque. Demonstranti rovněž obsadili pařížskou okružní komunikaci Boulevard périphérique a v její západní části na čas přerušili provoz.

  • Policie proti demonstrantům v centru Paříže nasadila slzný plyn

    Policie dnes v centru Paříže nedaleko bulváru Champs-Élysées použila slzný plyn proti některým účastníkům protestu spojovaného s hnutím takzvaných žlutých vest. Z ulic jsou hlášeny první potyčky. Příslušníci pořádkových sil zadrželi více než 350 lidí, informuje agentura AFP.

  • V ulicích Paříže je nasazeno 8000 policistů

    Podle francouzských médií se prvních asi tisíc „žlutých vest“ objevilo na třídě Champs-Élysées, kde zatím demonstrují v klidu. Policisté jim zabránili v přístupu k Vítěznému oblouku, který byl při protestech před týdnem poškozen.

  • Policie v Paříži ještě před začátkem protestu zatkla 278 lidí

    Ještě před začátkem dnešního protestu spojovaného s hnutím takzvaných žlutých vest zadržela policie v Paříži 278 lidí. Informovala o tom agentura DPA. Mezi zatčenými jsou podle policie lidé, kteří chystali „násilné akce proti jiným osobám a ničení majetku“.

Reklama

Hlavní zprávy