Hlavní obsah

V Lošanech uctili památku generála Mašína, jeho vnučka přečetla dopis Mašína ml. z USA

Pietní akt u příležitosti 122. výročí narození generála Josefa Mašína.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po roce se v Lošanech opět s vojenskými poctami vzpomíná na generála Josefa Mašína, kterého nacisté popravili v roce 1942. Událost můžete sledovat v přímém přenosu.

Článek

Pietní akt je u příležitosti 122. výročí narození československého hrdiny a generála Josefa Mašína u rodinného statku v Lošanech na Kolínsku. Z Olomouce tradičně přijela dcera generála - Zdena Mašínová. Loni přes telefon promluvil ze Spojených států amerických Josef Mašín mladší, tento rok přečetla jeho dcera Sandra dopis.

„Komunisté kradli, věznili, vraždili a indoktrinovali celou společnost po dvě generace,“ přečetla Sandra Mašínová slova svého otce s dovětkem, že kdo se z historie nepoučí, odsuzuje se k tomu, aby se historie opakovala.

V Lošanech se sešlo mezi hosty několik politiků včetně Karly Šlechtové, Karla Schwarzenberga nebo Pavla Bělobrádka. Na akci přišli také příbuzní dalších odbojářů z druhé světové války a současní zástupci ozbrojených sil České republiky.

Josef Mašín starší byl členem odbojové skupiny Tři králové. Během protektorátu se podílel zejména na  sabotážní činnosti a zásobování odboje zbraněmi. V květnu 2005 byl povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Vzpomínková akce je u statku v Lošanech, se kterým se pojí příběh spjatý hlavně se Zdenou Mašínovou. Roky usilovala o úplné vrácení statku rodině. Satisfakce se rodina dočkala až minulý rok, kdy rodinnou usedlost Mašínovi získali zpět.

Příběh kolem statku, který patřil staletí rodu Mašínových, se začíná psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat na své tři nezletilé děti - Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Po revoluci se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Boj o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy statku, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované