Hlavní obsah

Nebyl na nic čas, hasiči popadli děti do rukou, líčí velitel zásahu scénu z hořícího domu v Předlicích

Požár bytového domu v Předlicích.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvě desítky zraněných si vyžádal dnešní ranní požár bytového domu v ústecké čtvrti Předlice. Většina z nich se nadýchala kouře.

Článek

Dvě děti jsou ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče v ústecké Masarykově nemocnici, řekl Seznamu mluvčí záchranné služby Prokop Voleník. Hořet začalo kolem 6:00, hasiči dostali oheň pod kontrolu asi po 40 minutách. Požár ohlásil řidič auta kolem půl sedmé ráno, pomohl vzbudit obyvatele domu a významně se podílel na jejich záchraně.

Velitel zásahu v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že šlo především o záchranu lidských životů. Podle něj nebyl čas na nasazení speciální techniky, hasiči popadli děti do rukou a vynášeli je z hořícího domu.

Ohnisko požáru bylo zřejmě ve druhém poschodí třípatrového domu v Hrbovické ulici. „Bylo evakuováno 18 lidí, z toho většina dětí,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Záchranná služba podle mluvčího Prokopa Voleníka převezla do nemocnic v Ústí nad Labem, Teplicích a Děčíně 20 zraněných. „Šlo především o nadýchání zplodinami jak v lehké, tak těžké formě,“ doplnil Voleník. Čtyři děti museli záchranáři oživovat. Z dvaceti zraněných bylo 11 dětí.

Podle operačního důstojníka krajských hasičů na místě zasahovalo pět jednotek.

Uzavřené okolí požáru

Podle katastru nemovitostí patří dům společnosti z Prahy. Majitel se podle místostarosty centrálního městského obvodu Karla Kariky (PRO! Ústí) o obyvatele postará. „Sehnali jsme ubytování, ale nebude potřeba. Majitel objektu, jenž vyhořel, poskytne lidem ubytování v jiném domě, který tady nedaleko také vlastní,“ uvedl Karika. Podle informací, jež má od správce domu, neměla minimálně část lidí v domě vůbec být. „Lidé, kteří byli převezeni do nemocnic, tady nebyli hlášeni a podle správce v domě být vůbec neměli. Dům se připravuje k opravě,“ doplnil Karika.

Kvůli zásahu záchranných složek je Hrbovická ulice v okolí požáru uzavřena, bylo odpojeno i trolejbusové vedení.

Předlice jsou považovány za sociálně vyloučenou lokalitu. Většina zdejších domů prošla před lety privatizací, řada z nich měnila majitele opakovaně.

Reklama

Související témata:

Doporučované