Hlavní obsah

Vánoční strom pro Prahu poražen. Podle letokruhů má 66 let

Záznam z kácení vánočního stromu pro Staroměstské náměstí v Praze.

 

Reklama

V Roztokách na Křivoklátsku v neděli před devátou ráno pokáceli vánoční strom pro Prahu. Smrk ztepilý porazil několikanásobný mistr v kácení stromů Jiří Vorlíček.

Článek

V neděli začala cesta vánočního stromu, který během adventu ozdobí pražské Staroměstské náměstí. Letos hlavnímu městu darovaly strom Roztoky na Křivoklátsku. Kácení přihlíželo několik set lidí.

Řezání stromu zahájil Jiří Vorlíček, který se na kácení vánočního stromu podílí už pošesté. "Vyřízneme násek a po dohodě s jeřábníkem si potřebujeme ten strom potom trošičku našponovat do toho směru, kde předpokládáme, že chceme, aby se nám zhoupl," popsal Vorlíček agentuře ČTK postup kácení. K práci použil i zcela nový model pily, který se zatím v Evropě neprodává.

Po samotném poražení přišlo na řadu očištění kmene od spodních větví zhruba do výšky dvou metrů, aby mohl být ukotven na náměstí v centru Prahy. Kmen se také zkracuje na výšku 22 metrů.

Odpoledne čeká strom převoz do Nučic u Prahy, odkud bude v pondělí v noci převezen do Prahy. Ozdoby na stromu budou poprvé rozsvícené v sobotu.

Podívejte se v záznamu z našeho přenosu na porážení stromu, dozvíte se i další informace o způsobu, jakým se obr dostane do metropole.

Reklama

Doporučované