Hlavní obsah

Záznam: Ve dvaceti městech se demonstrovalo proti premiéru Babišovi

Záznam z českých a moravských měst z demonstrací proti vládě v demisi.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Napříč celou Českou republikou vyšly do ulic tisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s kroky Babišovy vlády. Situaci jsme sledovali na Václavském náměstí v Praze, ale třeba i v Plzni, Brně nebo Ostravě.

Článek

V téměř dvou desítkách měst v České republice se v podvečer sešli lidé na demonstraci namířené proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi.

Organizátoři akce vnímají právě předsedu hnutí ANO jako hlavní překážku vzniku fungující vlády. Očekávala se účast desetitisíců protestujících.

V rámci akce se podepisovala petice Za slušného premiéra a slušnou vládu, která vyzývá ministerského předsedu k rezignaci a poslance k vyslovení nedůvěry jím případně předložené vládě.

Podívejte se, co se premiéru Babišovi přihodilo v Josefově:

Konflikt v Josefově: místní sochař se pustil do premiéra Andreje Babiše.Video: Redakce Seznam

Kromě Prahy se lidé sešli například v Brně, Českých Budějovicích, Dvoře Králové, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Ostravě a mnoha dalších městech. Situaci jsme živě monitorovali hned v několika z nich.

Pondělní demonstrace navazovaly na podobné akce z počátku března, kdy lidé v několika městech žádali odchod komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček posléze z čela komise odstoupil. „Podobně jako v březnu věříme, že síla pokojného občanského protestu povede ke splnění toho, co akce žádá, a nasměruje Česko na cestu k rychlému sestavení slušné vlády,” uvedli organizátoři akce.

Reklama

Doporučované