Hlavní obsah

Mooreová převzala Křišťálový glóbus. 54. filmový festival ve Varech začal

Sledujte ceremoniál ze zahájení. Začíná další ročník filmového festivalu v Karlových Varech.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V Karlových Varech začal další ročník mezinárodního filmového festivalu. Do filmových kulis se zahalilo celé lázeňské centrum města. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzala na zahajovacím ceremoniálu v hotelu Thermal americká herečka Julianne Mooreová.

Článek

Odpoledne se po červeném koberci do hotelu Thermal procházely hvězdy tuzemské i zahraniční filmové scény. Hlavní hvězda festivalu Julianne Mooreová se šla pozdravit se svými fanoušky.

Při příjezdu k červenému koberci přihlížející diváci vypískali ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO), která dorazila i s manželem. (Můžete se podívat ve videu z červeného koberce v čase cca 1:25:00).

Sledujte příchod hvězd na červeném koberci. Video: Seznam, Seznam Zprávy

Stovky fanoušků před hotelem Thermal přivítaly Julianne Mooreovou i jejího manžela, režiséra Barta Freundlicha. Mooreová se dlouhé minuty vítala s fanoušky za oplocením červeného koberce před karlovarským hotelem Thermal.

Velkou filmovou kariéru otevřela Julianne Mooreové role v thrilleru Uprchlík z roku 1993. Hrála v mnoha obecně populárních filmech, ale i v divácky náročnějších snímcích jako třeba Hodiny, Magnolie nebo Hranice lásky, jež jí vynesly ocenění. Je držitelkou Oscara, celkem pětkrát byla na cenu navržena a nominaci proměnila až za roli ženy trpící Parkinsonovou chorobou ve filmu Pořád jsem to já z roku 2014.

Úvod festivalu bude patřit filmu Po svatbě, ve kterém Mooreová ztvárnila hlavní roli a Freundlich jej režíroval. Uvedení filmu doprovází další z jeho protagonistů, americký herec a držitel divadelní ceny Tony Billy Crudup.

Z českých herců své fanoušky na červeném koberci zdravila například Anna Geislerová, Jiřina Bohdalová nebo Miroslav Donutil. Potlesk diváků pak patřil například Jaromíru Hanzlíkovi, který byl na karlovarském festivalu loni oceněn. Velký aplaus už tradičně sklidil prezident festivalu Jiří Bartoška a jeho manželka Andrea nebo moderátor Marek Eben, který k festivalu neodmyslitelně patří.

Roli zástupce hostitelského města, který vítá každého hosta na červeném koberci, si poprvé vyzkoušela primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Po projekci pro pozvané hosty pak před hotelem Thermal zahraje pro všechny kolemjdoucí Český národní symfonický orchestr nejslavnější hity kapely Beatles a noční oblohu rozzáří ohňostroj.

Do Karlových Varů se vrací i oscarový herec a režisér Casey Affleck, mezi dalšími hosty bude například herečka Patricia Clarksonová. Festival letos nabídne zhruba 180 hraných i dokumentárních filmů. Většina z nich bude mít několik promítání, takže bude větší šance pro diváky se na vybraný titul dostat. Mezi filmy bude zhruba 50 uvedeno ve světové nebo evropské premiéře.

Hlavní soutěž uvede deset světových a dvě mezinárodní premiéry, obejde se však letos bez českého účastníka. Soutěžit bude třeba čínský titul Portrét mozaikou režiséra Čaj I-sianga. Vary si pro premiéru svého filmu vybral britský tvůrce kambodžského původu Hong Khaou a po sedmi letech se na festival vrací Němec Jan-Ole Gerster s filmem Lara s Corinnou Harfouchovou, která ve Varech dostala cenu v roce 1988.

Reklama

Doporučované