Hlavní obsah

Ruský vesmírný rekordman a první kosmonaut z ISS přednášel v Liberci

Přenos přednášky Sergeje Krikaljova v Liberci.

 

Reklama

V říjnu to bude 60 let od chvíle, kdy byla do vesmíru vynesena první družice Sputnik 1. Do Česka při této příležitosti zavítal jeden z nejvýznamnějších ruských kosmonautů Sergej Krikaljov.

Článek

Ve vesmíru strávil přes 800 dní. Přestože s aktivní kariérou kosmonauta skončil v roce 2005, až do roku 2015 byl v počtu dnů na oběžné dráze rekordmanem. V současnosti mu v žebříčku patří třetí místo. Sergej Krikaljov má ovšem za sebou i další vesmírná prvenství.

V roce 1998 byli společně s Američanem Robertem Cabanou první, kdo vstoupili na palubu Mezinárodní vesmírné stanice a společně zapnuli světla v americkém modulu Unity.

Krikaljov začal svoji kariéru kosmonauta v 80. letech a poprvé se do vesmíru dostal v roce 1988. Zlomová byla jeho druhá mise, kdy na vesmírné stanici Mir strávil 311 dní. Do roku 2005, kdy jako aktivní kosmonaut skončil, se zúčastnil šesti misí, při kterých osmkrát vystoupil do volného prostoru.

Nyní je Krikaljov na několikadenní návštěvě Česka, v rámci níž se mimo jiné v pondělí 18. září zúčastní setkání se studenty v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Druhým hostem debaty je ředitel pro komunikaci agentury Roskosmos Igor Burenkov. Na přenos ze setkání se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované