Hlavní obsah

Vojáci na Labi. Armáda v Litoměřicích cvičně postavila přes řeku most

Rychlý přechod přes řeku. Ženisté tří států NATO nacvičovali v Litoměřicích (foto Armáda ČR).

 

Reklama

Na vodním cvičišti v Litoměřicích vyrostl most, přes který projela těžká bojová technika. Postavili ho čeští a slovenští ženisté, kteří si vyzkoušeli, jak by mohl přechod řeky vypadat během ozbrojeného konfliktu.

Článek

Na mezinárodním cvičení Elbe 2017 se kromě členů české a slovenské armády představili i příslušníci Texaské národní gardy.

Do cvičení je celkem zapojeno na 200 vojáků se 70 kusy techniky, na samotné stavbě pontonového mostu se jich podílelo zhruba sto padesát. Jak vypadalo mezinárodní cvičení, můžete sledovat v záznamu našeho přenosu nahoře.

Novinkou letošního ročníku je účast příslušníků pontonové roty Aktivních záloh 151. ženijního praporu, která vznikla k 1. lednu 2017. „Je to již naše třetí cvičení během tohoto roku, do kterého jsme aktivně zapojeni společně s našimi profesionálními kolegy,“ řekl pro server army.cz poručík Oldřich Kodeda, příslušník pontonové roty AZ. „Naše příprava na Elbe 2017 začala již několik měsíců před zahájením samotného cvičení, tak, abychom se seznámili nejenom s technikou, systémem řízení a velení, ale také například s bezpečnostními opatřeními.“

Reklama

Související témata:

Doporučované