Hlavní obsah

Záznam: Vojenská přehlídka na Rudém náměstí. Před Putinem pochodovalo 13 tisíc ruských vojáků

Záznam vojenské přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě.Video: AP, AP

 

Reklama

Celkové náklady na oslavy v ruském hlavním městě se odhadují v přepočtu zhruba na 210 milionů korun.

Článek

Rusko i letos slaví výročí, byť nekulaté, konce druhé světové války tradiční vojenskou přehlídkou v Moskvě, ale i v dalších městech. V metropoli před prezidentem Vladimirem Putinem a dalšími ruskými i zahraničními činiteli defilovalo více než 13 tisíc vojáků.

Celkové náklady na oslavy v ruském hlavním městě se odhadují v přepočtu zhruba na 210 milionů korun. Je to více než v předchozích dvou letech, ale daleko za náklady oslav kulatého 70. výročí v roce 2015. Ty se v tehdejším přepočtu vyšplhaly na 347 milionů korun.

Ruská armáda představila bezmála 160 kusů vojenské techniky a sedm desítek letadel. Byly mezi nimi i dvě nejnovější stíhačky Su-57 a dvě stíhačky MiG-31K s nejmodernějšími raketami Kinžal, které údajně létají hypersonickou rychlostí, tedy pětinásobně rychleji než zvuk.

Takzvaný Den vítězství se v Rusku i ve většině postsovětských republik slaví 9. května, tedy o den později než na Západě včetně Česka. Vysvětluje se to tím, že v okamžiku německé kapitulace v Berlíně 8. května 1945 bylo v Moskvě, vzhledem k časovému posunu, už po půlnoci.

Reklama

Související témata:

Doporučované