Hlavní obsah

Vyjednávání mezi Babišem a ČSSD. ANO odmítá zvyšovat daně, jedná se i o nemocenské

Alena Schillerová a Richard Brabec o jednání s ČSSD o vládě.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí ANO a ČSSD mají odlišné názory na vyplácení sociálních dávek, důchodů nebo vybírání daní. To by mohlo zkomplikovat vyjednávání o právě sestavované druhé vládě Andreje Babiše (ANO).

Článek

ANO a ČSSD pokračují v jednáních o příští vládě. A zatím největší problém, na kterém může ztroskotat vládní program Babišovy druhé vlády, jsou daně.

ČSSD totiž prosazuje progresivní zdanění fyzických osob, nebo sektorové daně. Což ANO odmítá. Odlišné jsou názory i na důchody či proplácení sociálních dávek.

Jan Hamáček o postupu ve vyjednávání o vládě s hnutím ANO.Video: Seznam Zprávy

Společnou řeč by ale politici mohli najít v případě zrušení karenční doby. Premiér v demisi Andrej Babiš je prý v rámci dohody s ČSSD ochotný přistoupit na to, aby byly zaměstnancům propláceny i první tři dny nemoci. Dnes jsou doma nemocní první tři dny zadarmo.

Stále se scházejí expertní skupiny obou stran, většina z nich ale své závěry už formulovala. Podle ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce shoda panuje ve většině oblastí. Zopakoval, že neshody panují v sociální a daňové oblasti. Další jednání o těchto bodech má proběhnout v pátek. Exkluzivitu při vyjednávání s ČSSD má ANO podle Brabce až do 10. dubna.

Podle Aleny Schillerové na jednání ANO jasně sdělilo ČSSD, že nikdy nepřistoupí na zvyšování daní. Hnutí je ale připraveno přijít s alternativními návrhy některých dalších bodů. Jednání jsou ale na samém začátku, jak Schillerová několikrát zdůraznila - nelze tedy předpokládat, že ztroskotají, jak někteří předpovídají.

Třecí plochou mezi ANO a ČSSD je i počet ministerstev, které by chtěli sociální demokraté obsadit. Zatímco Babiš považuje za velkorysou nabídku čtyři vládní posty, ČSSD by jich chtěla pět.

V rámci sestavování nové koalice se dnes s hnutím ANO sešli i komunisté. Ti by se od příštího týdne chtěli setkávat i s ČSSD. KSČM je zatím připravena dvojbarevný kabinet podpořit.

Reklama

Doporučované