Hlavní obsah

Záznam: Je to obrovský podraz, říká vyšachovaný brněnský primátor Vokřál

Živě jste na Seznamu sledovali tiskovku končícího primátora Brna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V přímém přenosu přinášel Seznam.cz tiskovou konferenci dosavadního brněnského primátora Petra Vokřála z hnutí ANO. Svolal ji v reakci na fakt, že byl v úterý odpoledne vyšachován z koalice a sesazen z primátorského křesla.

Článek

„Lidsky mě to velmi mrzí, vnímám to jako obrovský podraz. Osobní zájmy některých jedinců nás vracejí zpět. Věřil jsem, že dohody platí,“ řekl Vokřál. „Já nepláču, nejsem politik a dokážu se uživit i jinak. Měli jsme ale nachystanou koalici a věřil jsem, že s ní můžeme Brno posunout dál,“ dodal. Koalice ovšem nakonec bude mít 33 mandátů z 55, v opozici skončí ANO a SPD.

Podle Vokřálových slov už byla domluvená koalice vítězného ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Vokřál si myslel, že širší koalice může Brno posunout dál. ANO by stačilo vytvořit koalici s ODS a měla by většinu v zastupitelstvu, nabídlo ale možnost vzniku širší koalice i dalším partnerům. Což se Vokřálovi zjevně nevyplatilo.

O nové koalici bez ANO se prý dozvěděl až z úterní tiskové konference ODS a spol. „To svědčí o jisté morální úrovni,“ odsoudil Vokřál postup svých kolegů z brněnského zastupitelstva.

Vokřál připomenul, že ještě dnes jednal se zástupci KDU-ČSL a ČSSD a měl podepsat dohodu o koalici s dalšími partnery v 16 hodin. Už na to ale nedošlo, neboť chvíli před tím nově domluvená koalice oznámila, že s ANO nepočítá. „Je to pro nás lidské zklamání. My jsme chtěli koalici bez velkých opozičních problémů, lidovci dělali vše pro zlepšení své pozice. Ale i tak mě to nejvíce mrzí asi od ODS, protože kdybychom chtěli, mohli jsme udělat koalici s KDU-ČSL a Piráty, ale slíbili jsme si s ODS, že to uděláme spolu,“ řekl Vokřál.

ODS podle něj podlehla mámení mít primátorku. „To je asi jediná věc, které rozumím,“ uvedl Vokřál. Překvapený byl z lidovců, se kterými nyní pracoval v koalici a nabízel jim možnost účasti i na nové koalici, přestože jejich hlasy k většině nepotřeboval. „Je to pro mě varování i s tím, že jsme s nimi nebyli schopni najít shodu ani na kraji po krajských volbách,“ připomněl Vokřál jednání před dvěma lety, po kterých ANO vytvořilo koalici raději s ČSSD a dalšími partnery než s KDU-ČSL, která požadovala po vítězném ANO funkci hejtmana.

„Pro některé kolegy je zjevně důležité mít své náměstky, své pašaliky,“ dodal Vokřál. KDU-ČSL si podle něj polepšila způsobem, který je prý Vokřálovi cizí. „V politice si člověk nemůže být jistý ničím, ale toto je něco, s čím nejsem schopný se morálně smířit,“ zdůraznil.

Končící primátor chce v politice zůstat i nadále, klidně v opozici. „Ať si to voliči celé přeberou, podle mě ale toto není standardní lidské jednání,“ zopakoval končící primátor. V opozici chce prý být Vokřál konstruktivní a hodlá podpořit smysluplné projekty, nikoliv vše bořit.

Lídr brněnského ANO hovořil ihned po úterní odpolední tiskovce ODS s šéfem hnutí Andrejem Babišem. „Nazval to megapodrazem,“ parafrázoval Babišova slova.

ODS vyděsila reakce voličů na sociálních sítích

V Brně nakonec vytvoří koalici druhá ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. V úterý odpoledne to řekli zástupci těchto stran. Obejdou tak vítězné ANO, s nímž přitom už byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Jednička ODS Markéta Vaňková řekla, že se strany dohodly na základě shody programů. Primátorkou bude Vaňková, která vystřídá Petra Vokřála (ANO). Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík (KDU-ČSL).

V pondělí večer zástupci ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD po jednáních oznámili, že se dohodli na koalici. Podle Vaňkové se dnes však věci změnily. Důvody moc nechtěla komentovat, ale jedním z nich byly i reakce voličů ODS na sociálních sítích, kteří nelibě nesli dohodu ODS s ANO, které občanští demokraté v Brně v kampani kritizovali.

Dalším důvodem může být to, že Piráti dříve odmítali obejít vítězné ANO, takže nebyla ani možnost složit bez ANO koalici, která by měla většinu mandátů. Nyní už ale Piráti takovou koalici neodmítají.

ODS bude mít pět radních, lidovci tři, Piráti dva a ČSSD jednoho. Vaňková řekla, že je ráda, že bude mít Brno po 20 letech primátorku a k tomu právničku. Před dvaceti lety byla primátorkou za ODS bývalá ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká.

Podle Vaňkové se strany shodují v rezidentním parkování, bytové výstavbě, územním plánování, ale také podpoře seniorů. Podle Hladíka je to vhodná forma spolupráce. Lídr Pirátů Tomáš Koláčný řekl, že je rád, že Piráti dostali šanci.

Vaňková donedávna říkala, že ANO obcházet nechce. „Vnímala jsem velký tlak našich voličů. Do včerejška to vypadalo, že jiná varianta koalice neexistuje. Ale to se změnilo. Teď už tu variantu máme a jsem přesvědčena, že je to nejlepší volba,“ řekla Vaňková.

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Reklama

Doporučované