Hlavní obsah

Záznam: Z Bajkonuru odstartoval Sojuz-FG. Do vesmíru letí i pozdrav z Česka

Sojuz nese do vesmíru tříčlennou posádku ISS. Video obsahuje anglický komentář.Video: NASA

 

Reklama

Raketa odstartovala z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Článek

Ruská raketa Sojuz-FG odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Raketa byla od pondělního rána připravena ke startu na odpalovací rampě v kazašském Bajkonuru. Do vesmíru nese tříčlennou posádku, která s sebou vezme i předmět spojený s Českou republikou.

Posádku tvoří americký astronaut Andrew J. Feustel, jeho krajan Richard Arnold a ruský kosmonaut Oleg Artěmjev. Při prvních dvou letech do kosmu u sebe měli sbírku Jana Nerudy Písně kosmické, českou vlajku a figurku Krtečka, nyní povezou kopie dvou obrázků z časopisu Vedem, který vydávali muži v židovském ghettu v Terezíně.

Rozhovor s astronautem Andrewem J. Feustelem:

Rozhovor s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem o jeho cestě do vesmíru v Sojuzu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

Dvaapadesátiletý kosmonaut Feustel je s Českem svázán přes svou manželku Indiru, jejíž matka pochází ze Znojma. Do vesmíru s sebou proto vždy vyveze předmět, který je s Českou republikou spojený. Výběrem obrázků z časopisu Vedem chce uctít nejen památku obětí holokaustu, ale zároveň i prvního izraelského kosmonauta Ilana Ramona, který zahynul při misi raketoplánu Columbia v roce 2003.

Na start rakety se podívejte v záznamu v úvodním videu.

Svět bez obalu sledujte každou neděli ve 20:30 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované