Hlavní obsah

Babiš se Zemanem probírali zdraví a kauzu Čapí hnízdo

Andrej Babiš po návštěvě u prezidenta Zemana.

 

Reklama

Favorit říjnových voleb přišel na pravidelnou konzultaci s prezidentem pár dní poté, co ho Sněmovna vydala do rukou policie.

Článek

Prezident Miloš Zeman přijal odpoledne na Pražském hradě předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

„Předal jsem panu prezidentovi náš program, ale začali jsme zdravím. Pan prezident vypadá dobře, vyšetření mu vyšla dobře,“ řekl Andrej Babiš po schůzce s hlavou státu.

Podle očekávání hovořili mimo jiné o kauze financování farmy Čapí hnízdo. „Já jsem pana prezidenta informoval o té kauze, řekl jsem mu, že to je účelová věc, která má ovlivnit volby,“ uvedl Babiš.

Sněmovna kvůli ní minulý týden vydala Babiše a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Babiš i Faltýnek jakékoli pochybení odmítají. Zeman se Babiše v případu opakovaně zastal.

„Pan prezident mi zopakoval, že premiérem jmenuje vítěze voleb,“ uvedl Andrej Babiš.

Policie chce Babiše a Faltýnka obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Policie požádala o vydání Babiše s Faltýnkem v polovině srpna. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček bezprostředně na to reagoval vyjádřením, že prezident jmenuje premiérem vítěze voleb. Babišovo hnutí ANO přitom dlouhodobě vede v průzkumech.

Zeman sám 24. srpna uvedl, že v něm policejní žádost o vydání Babiše s Faltýnkem vzbuzuje podezření o zneužití policie pro politické účely. Žádost označil za policejní provokaci a za podvod na voličích. Policie podle Zemana podezření v případě farmy Čapí hnízdo vyšetřuje pozdě, mělo se tak stát před rokem či třemi.

O tři dny později prezident odmítl, že by Babišovi v případě odsouzení dal milost. Při návštěvě Moravskoslezského kraje Zeman 7. září na dotaz novinářů, zda by jmenoval premiérem trestně stíhaného člověka, řekl, že Martin Půta se stal znovu hejtmanem Libereckého kraje i přes své trestní stíhání. Hejtman je podle Zemana něco jako premiér daného kraje. „A proč máme diskriminovat premiéra, a ne hejtmana?“ uvedl tehdy.

Reklama

Doporučované