Hlavní obsah

Sledovali jsme přímo z Hradu: Vyznamenání dostali veteráni, Kačer, Hůlka či Verheugen

Vladislavský sál 28. 10.

 

Reklama

Sledujete záznam živého studia Seznam Zprávy z oslav státního svátku 28. října.

Článek

Vladislavský sál Pražského hradu se zaplnil docela slušně, ačkoliv o tom panovaly pochybnosti poté, co řada hostů účast na slavnosti k 28. říjnu odřekla.

Na místě byli reportéři Seznamu včetně našich kamer, takže ze záznamu v tomto článku můžete sledovat udílení státních vyznamenání, včetně komentovaného studia s našimi hosty.

Nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Bílého lva se letos prezident Miloš Zeman rozhodl vyznamenat šest osobností. Propůjčil jej čtyřem hrdinům z druhé světové války a pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi. Prezident jej také na Pražském hradě udělil německému politikovi Günteru Verheugenovi.

Řád Bílého lva si z Vladislavského sálu na Pražském hradě odnesl Jaroslav Klemeš, který byl v únoru 1945 vysazen v okupovaném Československu v rámci Operace Platinum - Pewter. Klemeš je posledním žijícím výsadkářem, který byl do Československa poslán z Velké Británie.

Stejné ocenění in memoriam obdržel také Karel Kuttelwascher, nejúspěšnější československý stíhací pilot druhé světové války, a Karel Janoušek, nejvyšší představitel československého letectva v zahraničí za druhé světové války. Řád Bílého lva druhé třídy pak byl propůjčen Aloisi Dubcovi, jednomu z posledních českých pilotů, kteří létali v britské RAF.

Nejvyšší státní vyznamenání také Zeman předal českému primasi Dukovi, za jehož působení v čele pražského arcibiskupství se Pražský hrad dohodl s církví na majetkovém vyrovnání.

Jediným cizincem mezi novými držiteli Řádu Bílého lva je Verheugen, který za Evropskou komisi vedl rozhovory o vstupu Česka a dalších nových členů do Evropské unie.

Mezi oceněnými jsou také režisér Juraj Jakubisko, herec Jan Kačer, či zpěvák Daniel Hůlka.

Takhle například vypadal sál při příchodu hostů (přes Twitter se přihlásil náš reportér Václav Dolejší):

Reklama

Doporučované