Hlavní obsah

Budoucí ministr školství mluví o revizi inkluze, šéf zemědělství chce soběstačnost v potravinách

Prezident přijímá v Lánech budoucí ministry Babišovy vlády.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman přijme v Lánech poslední tři nováčky, kteří by měli usednout v kabinetu Andreje Babiše.

Článek

Za prezidentem Zemanem dorazili potencionální ministr kultury Ilja Šmíd, školství Robert Plaga a zemědělství Jiří Milek.

Milek řekl, že by rád dosáhl soběstačnosti Česka ve výrobě potravin. Odpovídal i na otázku, jak naloží se svými zemědělskými firmami. "Zachovám se tak, jak žádá zákon," řekl a pak dodal, že svěřenský fond je jednou z jeho úvah. "Chci být ministrem všech zemědělců, tedy rodinných firem, ale také velkých podniků."

Za jednu z priorit považuje Milek vyjednání silného mandátu pro české zemědělce. K řešení je podle něj i otázka příliš velkého sucha. “Drobné stavby, si myslím, jsme schopni velice rychle zorganizovat tak, aby se v krajině ta voda zadržovala.” Velké stavby bude podle kandidáta na ministra zemědělství muset projednat až budoucí vláda.

Před ním prezidenta navštívil budoucí šéf resortu školství Plaga. „Strávil jsem s panem prezidentem pětasedmdesát minut debaty o školství, věnovali jsme se financování vysokých škol, ale také například inkluzi, bavili jsme se o nutnosti revize této oblasti a také jsme se dotkli oblasti financování sportu,“ řekl Plaga poté, co opustil lánské sídlo prezidenta.

Budoucí ministr školství po přijetí u prezidenta.

Na inkluzi chybí podle Plagy asi tři miliardy korun na příští rok. Kariérní řád pro učitele, který v létě neprošel parlamentem, půjde podle Plagy jen obtížně oživit.

V předchozích dnech přijal prezident v Lánech kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera, na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, kandidátku na šéfku resortu financí Alenu Schillerovou, kandidáta na ministra vnitra Lubomíra Metnara a také potencionální ministryně práce a pro místní rozvoj Jaroslavu Němcovou a Kláru Dostálovou.

Dneškem končí kolečko, kdy se kandidáti na ministry představují prezidentovi. Hlava státu avizovala, že s dosavadními členy vlády se setkávat nebude.

Ve středu 13. prosince by pak prezident měl oficiálně jmenovat vládu Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované