Hlavní obsah

Británie spustila odchod z EU. Historický den, není návratu, řekla Mayová

Pusťte si záznam z britského parlamentu, kdy britská premiéra oznámila odchod své země z EU.

 

Reklama

Cesta Velké Británie z Evropské unie oficiálně začala. Seznam Zprávy vysílaly z londýnského parlamentu a z pražského studia.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová Bruselu oznámila odchod země z Evropské unie.

V projevu v parlamentu vyzvala Brity k jednotě. Dodala, že má plán na nové zvláštní partnerství s Unií. S Bruselem chce mít „nový, speciální a hluboký vztah". Londýn podle ní rovněž hodlá co nejdříve zaručit práva občanů EU v Británii.

Premiérka také řekla, že dnešek je historickým bodem, z nějž není návratu. „Británie opouští Evropskou unii," prohlásila Mayová. Brexit je podle ní jedinečnou příležitostí. „Je to šance pro dnešní generaci, jak vybudovat lepší budoucnost," dodala.

Příslušný dopis ohlašující odchod země z evropského bloku předal britský stálý zástupce u EU Tim Barrow předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi.

Foto: ČTK

Theresa Mayová podepisuje brexit, 28. března 2017.

Evropská unie podle svých představitelů hodlá s Británií „jednat jako jeden muž". Prioritou Unie bude podle návrhu prohlášení také „minimalizovat nejistotu" občanů EU žijících v Británii.

Donald Tusk nyní do 48 hodin nabídne ostatním 27 členským zemím svou představu základního politického rámce pro nadcházející jednání. Během příštích týdnů diplomaté 27 členských zemí domluví na základě Tuskova doporučení rámec pro jednání s Brity, který bude potvrzen 29. dubna na mimořádném summitu.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítá trestání Velké Británie za odchod z Evropské unie. Země podle něj byla dobrým partnerem a doufá, že jím i zůstane. Oficiální začátek brexitu neznamená pro unii šťastný den, řekl Zaorálek novinářům. Jedná se podle něj naopak o neštěstí.

První ráno v Londýně poté, co začala cesta ven z EU:

Londýn a Brusel se probudily do dne, kdy Británie spouští odchod z EU.

Zákaz spojení burz

Evropská komise zablokovala plánované spojení německé burzovní společnosti Deutsche Börse s Londýnskou akciovou burzou London Stock Exchange (LSE). Své rozhodnutí zdůvodnila obavami z negativních dopadů na hospodářskou soutěž.

Britský ministr financí Philip Hammond v televizi Sky News řekl, že Británie bude muset dělat při vyjednávání s Evropskou unií ústupky, aby získala co nejlepší možnou dohodu o budoucích vztazích s Bruselem.

Hammond doufá v takovou celní dohodu s Unií, aby na hranicích nevznikaly „fronty kamionů". Uvedl také, že Británie i po dnešku zůstane plným členem EU a bude „dodržovat všechna pravidla i povinnosti".

Proces vystoupení Británie z EU by měl trvat zhruba dva roky.

Reklama

Doporučované