Hlavní obsah

Demonstrace v Moskvě. Putin ven, skandoval dav. Navalnyj zatčen, policie zatýkala

Opoziční vůdce Alexej Navalnyj svolal demonstraci v centru Moskvy (video AP).

 

Reklama

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj přesunul pondělní demonstraci z okraje Moskvy na Tverskou ulici poblíž Kremlu. Policejní složky akci označily za provokaci a jsou připraveny zakročit.

Článek

V Moskvě demonstrují přívrženci opozice proti korupci. Dav skanduje „Putin ven" a „Rusko, Rusko". Policisté několikrát zakročili a snaží se vyklidit ulice obsazené demonstranty. Několik lidí už bylo vyvlečeno z davu a zatčeno. Policie blokuje možnost vydat se na pochod Moskvou.

Ruské úřady předem varovaly opozičního vůdce Alexeje Navalného před uspořádáním nepovolené demonstrace v centru města. Podle informací z Twitteru Navalného manželky byl vůdce opozice před domem zadržen.

Moment Navalného zadržení se podařilo zachytit na fotografii.

Navalnyj, který na dnešek svolal do ulic ruských měst nespokojené občany, na poslední chvíli oznámil, že odvolává povolenou demonstraci na okraji metropole, protože úřady tam prý znemožnily postavit zvukovou aparaturu, a „pokojný protest" přesunul na Tverskou ulici poblíž Kremlu. Tam se ale konají i oficiální veselice k dnešnímu svátku Dni Ruska.

„Jakékoliv pokusy uspořádat nepovolenou akci na Tverské ulici jsou otevřeným porušením zákona," varovala moskevská prokuratura s tím, že strážci zákona budou nuceni podniknout všechna nezbytná opatření k ukončení provokací a masových nepokojů.

„To, že jsme připraveni na jakýkoliv vývoj situace, by nemělo budit pochyby. Pořádek bude zajištěn," řekl agentuře Interfax Vladimir Černikov, šéf bezpečnostního odboru moskevské radnice. Navalného „provokace" je prý těžké pochopit „zdravým rozumem".

Navalného přívrženci měli v plánu uspořádat povolené i nepovolené protikorupční demonstrace ve dvou stovkách měst.

V Chabarovsku a Južno-Sachalinsku se povolené demonstrace konaly bez incidentů, v Blagověščensku policie zatkla demonstranta s transparentem „Rusko bez korupce", zatímco další aktivisté skandovali „Hanba!".

Ve Vladivostoku policejní těžkooděnci zatkli desítku demonstrantů, další prý zbili kozáci. V Kazani policisté zatkli tři demonstranty včetně organizátora povoleného mítinku, na který přišly asi čtyři stovky lidí. Důvodem k zatčení se podle serveru Newsru.com stala řečníkova kritika místního pojetí islámu, jakož i transparent „Ne genocidě domorodého obyvatelstva Ruska". V Novosibirsku strážci zákona zatkli jednoho z 1500 protestujících, protože řídil bezpilotní helikoptéru, v Abakanu byl jiný demonstrant zadržen kvůli tomu, že si navlékl masku.

Reklama

Související témata:

Doporučované