Hlavní obsah

Rusko odmítá rezoluci Rady bezpečnosti OSN proti Sýrii. Prý se nezakládá na věrohodných údajích

Záznam přenosu z New Yorku, kde ve středu mimořádně zasedala Rada bezpečnosti OSN.

 

Reklama

Po zásahu bojovým plynem zemřelo v syrské provincii Idlib nejméně sto lidí. Mezi nimi i děti. Další stovky jsou zraněny. Ze včerejšího útoku se navzájem obviňují vládní syrské síly a rebelové.

Článek

Kvůli situaci v Sýrii zasedla ve středu Rada bezpečnosti OSN. Pro Damašek navrhla rezoluci, kterou ale odmítá Rusko. Rada bezpečnosti požaduje, aby Sýrie plně spolupracovala s mezinárodními vyšetřovateli. Zároveň hrozí sankcemi, pokud se potvrdí, že v Sýrii byly k útoku skutečně použity otravné látky.

„Nedomníváme se, že má smysl přijmout usnesení o útoku chemickými zbraněmi v jeho současné podobě," řekla podle agentury Interfax mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, podle níž se návrh neopírá o věrohodné údaje.

Záznam ze zasedání Rady Bezpečnosti OSN v New Yorku uvidíte ve videu nahoře, částečně simultánně tlumočený.

Oběti úterního útoku v syrském Chán Šajchúnu vykazují znaky toho, že byly zasaženy nejméně dvěma různými chemickými látkami. Jedna z nich může být sarin, druhá chlór. Informovala o tom mluvčí české pobočky mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF) Iveta Polochová.

„Tým Lékařů bez hranic, který poskytuje podporu urgentnímu příjmu v nemocnici v Báb al-Hávě v syrské provincii Idlib, potvrdil, že symptomy pacientů z Chán Šajchúnu odpovídají vystavení neurotoxinu, jako je například sarin," upozornila Polochová. Osm přijatých pacientů mělo mimo jiné zúžené zorničky, svalové křeče a mimovolné vyprazdňování střev, upřesnila.

Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva šlo o cílený vládní chemický útok na civilisty. Syrská vláda to odmítla. Podle Ruska vojska Bašára Asada zasáhla proti muničním skladům povstalců a proti továrnám na výrobu zbraní.

Reklama

Doporučované