Hlavní obsah

Rakev kardinála Vlka byla uložena do hrobky arcibiskupů

Reportáž z pohřbu kardinála Vlka (zdroj obrazu ČTK).Video: Jaroslav Gavenda, Barbora Kalátová

 

Reklama

Uvnitř: celý záznam smutečního obřadu s komentářem Jiřího Macháně z Katolického týdeníku.

Článek

V posledních dvou dnech pracovního týdne přišly do svatovítské katedrály a do kostela sv. Benedikta na Hradčanském náměstí stovky věřících k rakvi zesnulého kardinála a někdejšího pražského arcibiskupa Miloslava Vlka.

V sobotu se s mužem, který byl v letech 1991 až 2009 hlavou katolické církve v Česku, rozloučila při smutečním obřadu v chrámu svatého Víta, Václava a Vojtěcha i církev.

Pusťte si celý komentovaný záznam smutečního obřadu

Pohřeb kardinála Vlka (zdroj obrazu ČTK).

Zádušní mši za zemřelého celebroval Vlkův nástupce, kardinál Dominik Duka, na zesnulého zavzpomínali emeritní biskup plzeňský František Radkovský a arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

„Mnohokrát jsme s kardinálem Vlkem kráčeli touto katedrálou, ale když jsem dnes vstupoval západní branou, vybavil se mi živě okamžik, kdy jsme ji společně otvírali jako Svatou bránu Roku milosrdenství. Děkuji ti, Mílo; kéž i já jí jedenkrát projdu tam, kde - jak pevně věřím - jsi nyní ty,” zakončil úvodní řeč arcibiskup Duka.

Biskup Radkovský pak připomněl Vlkův boj s totalitní mocí komunistického Československa a připomněl i tajemství zesnulého kardinála.

„To první a základní bylo rozhodnutí pro Boha; to znamená, že už od svých mladých let, od chvíle, kdy v jeho duši zazněla touha stát se knězem, a potom vědomě vždy znovu a znovu až do své smrti, dával Boha na první místo ve svém životě, dával mu přednost před vším ostatním," uvedl plzeňský emeritní biskup.

Video: Vzpomínka na kardinála Miloslava Vlka

Ve věku 84 let zemřel kardinál Miloslav Vlk.

Podobná slova zazněla také z kondolenčního telegramu papeže Františka: „Vznáším k Bohu vroucí modlitby, aby dopřál věčné odpočinutí tomuto horlivému a obětavému pastýři," četl v zastoupení z papežovy kondolence apoštolský nuncius.

Obřad trval více než dvě hodiny a poté byla rakev s ostatky zesnulého uložena ve svatovítské hrobce arcibiskupů vedle kardinálů Karla Kašpara a Františka Tomáška.

Rakev nesli mimo jiné biskupové Tomáš Holub a Vlastimil Kročil či viceprezident České křesťanské akademie Karel Štícha.

Reklama

Související témata:

Doporučované