Hlavní obsah

Svěráka v Cannes odmítli. Karlovy Vary jsou mu ale málo, říká Fila

Nejlepší film v Karlových Varech? A na co byste měli jít do kina?

 

Reklama

Filmový festival v Karlových Varech nabízí víc než 170 filmů. Které stojí za vidění, kdo jsou favorité soutěže a proč tam diváci neuvidí poslední snímek Jana Svěráka?

Článek

Programový ředitel festivalu Karel Och má svého favorita - film Baby Driver. Snímek o mladém a nadaném řidiči, který dělá šoféra kriminálníkům při vloupačkách.

Ten je ve Varech promítán v rámci sekce „půlnoční filmy" - tedy mimo hlavní soutěž, stejně jako snímek Přízrak režiséra Davida Loweryho a oscarového herce Caseyho Afflecka. Ten je zase promítán v sekci „Zvláštní uvedení" a v neděli ho ve Varech představil celý tvůrčí tým.

A kdo jsou největší favorité soutěžní sekce? V ní mohou být pouze snímky, které vznikly po 1. lednu předchozího roku a neměly premiéru jinde než ve své zemi.

V soutěži dokumentárních filmů se ještě před samotným festivalem nejvíce mluvilo o dokumentu Víta Klusáka Svět podle Daliborka.

V hlavní soutěži pak často padají názvy snímků Korporace nebo Breaking News. Jsou to skutečně filmy při kterých nebudete litovat návštěvy kina? Ptáme se přímo ve Varech filmového kritika Kamila Fily.

Vysvětluje také, proč je na festivalu málo českých filmů a jen jediný v hlavní soutěži. Zmiňuje i to, proč ve Varech například není poslední snímek Jana Svěráka.

„Měl tady soutěžit s novým filmem Po strništi bos, ale on se chtěl dostat do Cannes. V Cannes ho odmítli a jemu už jsou Karlovy Vary málo. Proto tady mimo jiné není Po strništi bos,“ říká Fila.

Reklama

Související témata:

Doporučované