Hlavní obsah

Zeman, Babiš, Šlechtová a spol. si na Vítkově připomněli konec války

Sledujte pietní akt na Vítkově.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Na mnoha místech v Česku si dnes lidé připomínají 73. výročí konce druhé světové války v Evropě.

Článek

Nejvyšší představitelé státu a armády v čele s prezidentem Milošem Zemanem se tradičně sešli u Národního památníku v Praze na Vítkově. Zeman také jmenuje nové generály. Den vítězství se bude slavit i v dalších evropských zemích.

Politici, vojáci a veteráni položili před polednem na Vítkově věnce. Piety se zúčastnili vedle Zemana například předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Radek Vondráček, premiér v demisi Andrej Babiš, ministryně obrany Karla Šlechtová a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Po skončení ceremoniálu udělí ministryně obrany ve Slavnostní síni památníku nejvyšší resortní vyznamenání deseti válečným veteránům.

Výročí konce války si lidé připomenou také například na pražském Klárově, u Kounicových studentských kolejí v Brně, u Národního památníku druhé světové války v Ostravě nebo u pomníku obětem obou světových válek v Pardubicích.

Druhé světové války se zúčastnila většina tehdejších států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti německým nacistům ve válce na západní i východní frontě.

Reklama

Doporučované