Hlavní obsah

Udělám vše, aby prosazovatelé migrace do České republiky neuspěli, řekl Zeman v Bečově

Živě jste na Seznamu sledovali diskuzi prezidenta s lidmi v Bečově.Video: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

S obyvateli obce Bečov na Mostecku, kde ve druhém kole prezidentské volby dostal více než 81 procent hlasů, přijel ve středu odpoledne diskutovat Miloš Zeman. Debatu prezidenta s místními lidmi jsme na Seznam.cz vysílali v přímém přenosu.

Článek

„Vím, že jste tady v Bečově likvidovali vybydlené lokality, zbyla jedna, jež se nedá ani opravit. Zastávám názor, že lidé, kteří žijí ze sociálních dávek a jsou zdraví, by měli pracovat, a když nepracují, měly by se jim sebrat dávky. Když je někdo zdravý, panebože, proč by nepracoval? Zaměstnavatelé shánějí 300 tisíc lidí a evidováno je 200 tisíc nezaměstnaných, kteří odmítají práci. Snažme se, aby u nás lidé pracovali a pak tady nebudeme mít vybydlené lokality,” řekl na setkání v Bečově prezident.

„Dočetl jsem se, že bečovská pekárna nemůže nalézt pekaře. Je tady míra nezaměstnanosti 5,5 procenta. Neříkám, že každý má dělat pekaře, ale pokud chce někdo pracovat, nechť si udělá nějaký kurz,” dodal Zeman.

Občané České republiky mají podle jedné z divaček hrůzu z migrantů. „Dokument Dublin IV má rozprostřít migranty po celé Evropě. Udělám vše pro to, aby ve vládě nebyli prosazovatelé migrace a aby ti, kdo sem chtějí prosadit migranty, neuspěli,” odpověděl Zeman.

Prezident v poledne diskutoval s pracovníky ledvické elektrárny v Bílině. Kromě jiného řekl, že je odpůrcem obnovitelných zdrojů. „Protože jsou nestabilní, ale i proto, že se v neuvěřitelné výši dotují ze státního rozpočtu,” upřesnil Miloš Zeman.

Vyjádřil se i k budoucí jaderné strategii státu. „Jaderné bloky? Zatím to vypadá tak, že bych uvítal dva nové bloky v Temelíně. A v Dukovanech se uvažuje o jednom bloku. Teď jen ‚maličkost’ - sehnat dodavatele,” uvedl prezident.

A Miloš Zeman dostal otázku i na prolomení limitů pro těžbu uhlí. „Je potřeba prolomit limity, podařilo se to zatím u Bíliny a teď snad Horní Jiřetín. Pokud jde právě o Horní Jiřetín, ať těžaři nabídnou občanům slušné podmínky a pak se dá jednat. Byl jsem nedávno v Orlové. Stará Orlová byla klasické hornické město, nepříliš krásné. Posunulo se pak o pár kilometrů dál a je tam teď moderní výstavba a lepší bydlení a živobytí než ve staré Orlové. Setkám se ovšem samozřejmě se starostkou Horního Jiřetína a rád si vyslechnu její názor,” dodal Zeman.

Nyní tedy hovoří s obyvateli obce Bečov na Mostecku. A vyrazí také do Lišan. Tam současná hlava státu obdržela téměř 94 procent hlasů.

Poslední den, ve čtvrtek, zavítá Zeman znovu do Bíliny, kde je starostou hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). V Bílině byl prezident už při své poslední návštěvě kraje před osmi měsíci. Třídenní návštěvu zakončí prezident na zámku Jezeří u Mostu, pod nímž leží hnědouhelný důl.

Reklama

Doporučované