Hlavní obsah

Vláda s důvěrou je na spadnutí. A modleme se, aby se kvůli panu Pochemu tento projekt nezhroutil, řekl Zeman

Seznam.cz přenášel živě besedu s obyvateli severočeské Bíliny.Video: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Na prezidenta se půjdu podívat. A pravděpodobně mu dám nějaké otázky. Jaké, vám ale takhle předem neprozradím,” řekl Seznamu bývalý horník a nyní důchodce Jiří Vimr. Na mysli měl debatu prezidenta Miloše Zemana s obyvateli hornického města Bílina, kterou jsme na Seznamu vysílali v přímém přenosu.

Článek

Bílina v Ústeckém kraji, kde žije 15 tisíc lidí, je další zastávkou severočeského turné prezidenta Miloše Zemana. Místní tíží především obchodování s chudobou.

„Obchod s chudobou? Znáte můj názor. Situace, kdy je v celém Ústeckém kraji velmi nízká nezaměstnanost, mohou všichni sehnat práci. Pro ty, kdo se chtějí povalovat a brát sociální dávky, je jediná možnost řešení. Sebrat jim sociální dávky. Když se zdravý chlap povaluje na gauči, je v této zemi něco v nepořádku,” řekl prezident v Bílině, kde dostal ve druhém kole volby 72 procent hlasů. Dočkal se velkého aplausu.

Zeman dostal dotaz na slova Merkelové o poválečném odsunu Němců. „Hluboce s ní nesouhlasím. Odsun se opírá o Postupimskou dohodu. Paní kancléřka zřejmě tuto dohodu nezná. Doporučuji paní kancléřce, aby si přečetla knihu Otázka viny, kde německý autor hovoří o morální otázce odsunu. Nechci tady přímo opakovat, že sudetští Němci se až na výjimky dopustili velezrady. Buďme rádi, že je to za námi,” odvětil Zeman.

Zeman čelil dotazu, proč tak dlouho trvá sestavování vlády a zda to není výsměch občanům. „Babiše jsem zatím jmenoval dvakrát a výsměch občanům to není. Podívejte se do okolních zemí, jak dlouho se tam sestavuje vláda. Nyní je vláda s důvěrou na spadnutí. A modleme se, aby se kvůli panu Pochemu tento projekt nezhroutil. To by byl výsměch občanům,” míní Zeman.

Na prezidenta mířila otázka, proč chce brát dávky chudým a nechává na pokoji velkozločince. „Nemyslím si, že lidé tohoto typu jsou chudáci, podle mě nechtějí pracovat. Celou dobu usiluji o to, aby byli potření velcí zloději. Málo se mi to daří, to je pravda. Povedlo se mi prosadit zákon o prokázání získání majetku. Tedy: řekni mi, jak je možné, že máš určitý plat a najednou máš vilu a auto a nehraje to. Velmi často mluvím o Bakalovi. U soudu byli osvobozeni ti, kdo umožnili levně prodat majetky Bakalovi. Pokud by se ukázalo, že měli nějaké provize, pak by jim měl být majetek konfiskován,” dodal Zeman.

„V poslední době tu máme příliv sociálně slabších občanů, již komplikují život místních, kteří tady v Bílině žijí delší dobu. Dá se říct, že je to problém, jejž řeší celý Ústecký kraj,” řekl Seznamu tajemník Bíliny Ladislav Kvěch.

Třídenní návštěva prezidenta v Ústeckém kraji vyvrcholí dnes tiskovou konferencí Miloše Zemana na zámku Jezeří v Horním Jiřetíně. V 15:30 ji bude Seznam opět vysílat v přímém přenosu.

Reklama

Doporučované