Hlavní obsah

Zeman jmenoval nové generály. Do jednoho se opřel, že se nemá co vyjadřovat k zahraniční politice

Miloš Zeman jmenoval nové generály a jednoho ostře kritizoval.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě u příležitosti Dne vítězství nové generály.

Článek

Jmenování generálů se letos neobešlo bez kontroverzí. Miloš Zeman se ve svém projevu do jednoho z nich opřel, aniž by ho jmenoval, kvůli jeho názorům.

„Všiml jsem si, že se jeden generál vyjadřuje k zahraniční orientaci České republiky,” řekl Zeman s tím, že to spadá do kompetence vlády a prezidenta. A dodal: „Politizujících generálů jsme pár měli a nikdo z nich nedopadl dobře.” Aniž by prezident jmenoval, je evidentní, že měl na mysli Petra Pavla. Tento generál NATO je známý tvrdým protiruským postojem a několikrát naznačil, že spojenci nevědí, co si o Česku mají myslet.

Prezident navíc podle informací Aktuálně.cz odmítl povýšit do generálské hodnosti šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Nejmenování Koudelky údajně souvisí mimo jiné se zprávou BIS o výrobě jedu Novičok v Česku, kterou si prezident od tajné služby vyžádal. Koudelkovo povýšení přitom schválila vláda.

Kromě zprávy o Novičoku je důvodem nejmenování podle zdroje Aktuálně.cz nedávné vyhoštění tří ruských agentů, kteří se v Česku skrývali pod diplomatickým krytím, a nespokojenost s prací BIS.

„Státní vyznamenání a jmenování generálů nikdy nekomentujeme,“ řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na otázku, proč prezident nejmenuje Koudelku generálem.

Reklama

Doporučované