Hlavní obsah
Online

Babiš udělal první personální změny. A první spor o to, jaká to bude vláda

Záznam první tiskové konference nové Babišovy vlády.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Nová Babišova vláda byla jmenována. Kabinet má čtrnáct ministerstev, ale jenom třináct jmen do jejich vedení.

Článek

Osm měsíců po sněmovních volbách a pět měsíců po demisi menšinové vlády hnutí ANO jmenoval prezident Miloš Zeman Andreji Babišovi další kabinet.

I když ho premiér skládal více než dva měsíce, nakonec mu v něm jeden člověk chybí. Nedokázal totiž přesvědčit Miloše Zemana, aby na post ministra zahraničí jmenoval člověka, kterého si vybral Babišův koaliční partner ze sociální demokracie.

Záznam z Hradu: Takto prezident Zeman jmenoval Babišovu vládu

Ceremoniál na Hradě.Video: Seznam

A tak vláda nastupuje v provizorním složení a není vůbec jasné, jak dlouho bude provizorium trvat. Diplomacii bude zatím řídit místo odmítnutého Miroslava Pocheho předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. A v sociální demokracii se bude diskutovat, zda se má prezidentovi nakonec ustoupit a vybrat nového kandidáta, nebo ho přimět ke jmenování Miroslava Pocheho kompetenční žalobou.

Babišova nová vláda má i s premiérem 15 (zatím tedy 14) členů, devět míst patří hnutí ANO, pět sociální demokracii. Hned po hradním ceremoniálu se kabinet sešel na první schůzi a poté Andrej Babiš začal uvádět do funkcí první ministry.

  • Co má vláda v programu

    Vláda na dopoledním jednání schválila také návrh programového prohlášení vlády, který bude doručen do Poslanecké sněmovny. Celý text už lze najít na internetových stránkách vlády.

  • Babiš o dostavbě jaderných bloků

    Babiš: O způsobu, jak rozhodnout o dostavbě jaderných bloků, mám jasno už dávno. Je to věc vlády, odpovídá premiér na otázku, zda zaznamenal nějaké intervence z Pražského hradu.

  • Nováková: Rozhodování o dostavbě jaderné elektrárny je věc celé vlády

    Nováková považuje rozhodnutí o dostavbě dalších jaderných bloků za věc celého kabinetu, nikoliv pouze Ministerstva průmyslu a obchodu. Její předchůdce, odcházející ministr Hüner, se stane poradcem premiéra Babiše.

  • Premiér uvádí do úřadu novou ministryni průmyslu a obchodu Novákovou

    Nová ministryně průmyslu a obchodu slíbila jako jednu z priorit zjednodušení podmínek pro podnikání v Česku. Řekla, že hodlá podporovat i obchod a cestovní ruch.

    Premiér uvádí do úřadu ministryni průmyslu a obchodu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

  • Potvrzeno: O vládě se bude hlasovat 11. července

    Sněmovna bude jednat o vyslovení důvěry koaliční vládě ANO a ČSSD pod vedením premiéra Andreje Babiše ve středu 11. července. Termín schůze navrhl dnes organizační výbor předsedovi dolní komory Radku Vondráčkovi (ANO), který jednání Sněmovny svolá. Poslanci se na něm sejdou v 9 hodin ráno.

  • První tisková konference ministra vnitra a zahraničí Jana Hamáčka

    První tisková konference ministra vnitra a zahraničí Jana Hamáčka.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

  • Babiš uvádí do úřadu ministra vnitra a zahraničí Hamáčka

    První ministr uvedený do úřadu: Jan Hamáček.Video: Seznam.cz

  • Hladovka proti vládě a komunismu

    Na protest proti jmenování vlády vyhlásili v Turnově na Semilsku řetězovou hladovku proti komunismu. Spontánní akce, která spojila lidi nespokojené se současnou politickou situací, odstartovala o půlnoci. Každý z účastníků bude držet hladovku 24 hodin. Na začátku bylo zapojeno 15 lidí, teď už 50 a přibývají další. Je to veřejná skupina, do které se může zapojit každý, řekl ČTK iniciátor protestu Karel Šírek z Turnova, jenž také jako první hladovku zahájil.

  • Polední zprávy Televize Seznam o jmenování vlády

    Polední zprávy Televize Seznam, které začínají jmenováním nové vlády. Hostem Jindřich Šídlo.Video: Seznam.cz

  • Fiala tweetuje

  • Tolerance komunistů

    „Opozice má plno keců. Pokud chtějí pracovat konstruktivně, pokud jim vadí, že vláda bude tolerovaná komunisty, mohou při hlasování o důvěře vládě odejít ze sálu a umožnit vznik vlády,“ řekl Babiš.

    Hamáček doplnil: Říkal jsem šéfovi ODS Petru Fialovi totéž, pokud chce, může zabránit tomu, aby tuto vládu tolerovali komunisté. Může ji tolerovat ODS.

  • Hamáčkovo dvojvládí: týdny, nejvýše měsíce

    Hamáček říká, že obě ministerstva chce řídit nejvýše několik týdnů, maximálně v řádu měsíců.

  • Hamáček: Může to být výhodné řídit dvě ministerstva

    Jan Hamáček: Jsem plnohodnotně jmenován jako ministr zahraničí, navíc jsem prvním místopředsedou vlády čili budu mít v Evropě silný mandát. Vidím i synergie mezi ministerstvem zahraničí a vnitra, tedy v některých aspektech může být pro ČR výhodné, že budu řídit oba resorty.

  • Babiš: Nepřijatelná je ilegální migrace

    „Zájmy České republiky hájím od 14. prosince. Konečně tam přišel premiér, který se domluví nějakou řečí,“ odpověděl Babiš na otázku, jaké české zájmy chce hájit v EU. „Pro mne je nepřijatelná především nelegální migrace,“ řekl premiér.

    „Řešení je jednoduché, australské. Žádná loď nesmí vyplout,“ uvedl Babiš k řešení migrační krize.

  • Hamáček: Obě ministerstva řídím dočasně

    „Požádal jsem náměstky z obou ministerstev (vnitra a zahraničí), aby mi předložili přehled očekávaných akcí na příští tři měsíce,“ řekl Jan Hamáček. „Jsem připraven po omezenou dobu řídit oba resorty,“ prohlásil.

  • Vláda tolerovaná komunisty

    „Souvis tam nevidím, ale mrzí mne to,“ komentoval premiér Babiš fakt, že vláda podporovaná komunisty byla jmenována v den výročí popravy Milady Horákové.

  • Návrat k Pochemu

    Diskutovali jsme s panem prezidentem o panu Pochem, aby nevznikla nějaká politická krize, proto jsme sáhli k řešení, že pan Hamáček je pověřen řízením Ministerstva zahraničí, uvádí Babiš.

  • Babiš: Nebudeme jen levicová vláda

    Moje předchozí vláda udělala strašně moc důležitých věcí, řekl Babiš a ukázal seznam, který čítá 47 stran. „Nová vláda naskakuje do rozjetého vlaku,“ řekl Babiš. A opravil Hamáčka: „Máme i pravicové prvky, my budeme vláda pro všechny,“ doplnil svého prvního místopředsedu premiér.

  • Hamáček: Bude to levicová vláda

    Jan Hamáček: Do vlády jsme vstoupili hlavně proto, že to bude vláda levicová a že garantuje plnění našeho programu. Naší prioritou bude bezpečí.

  • Za vládu bude mluvit nová mluvčí

    Babiš oznamuje personální změny na Úřadu vlády, například novou tiskovou mluvčí vlády bude Petra Doležalová.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy