Hlavní obsah

Záznam: Jsem pro prolomení těžařských limitů v Horním Jiřetíně, řekl prezident pracovníkům elektrárny

Živě jste na Seznamu sledovali prezidentovu diskuzi s pracovníky elektrárny.Video: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Druhý den tráví Miloš Zeman v Ústeckém kraji. Seznam.cz v přímém přenosu přinášel jeho debatu se zaměstnanci Elektrárny Ledvice v Bílině.

Článek

„Jsem odpůrcem obnovitelných zdrojů, protože jsou nestabiliní, ale i proto, že se v neuvěřitelné výši dotují ze státního rozpočtu,” řekl Miloš Zeman.

„Z údajů, které jsem se dočetl, plyne, že bez managementu je u vás průměrná mzda 45 tisíc, s managementem 56 tisíc, takže vám blahopřeji k poměrně vysoké životní úrovni. Velmi nízká míra fluktuace, jedno procento, znamená, že máte svou práci rádi,” řekl pracovníkům elektrárny Zeman.

„Jaderné bloky? Zatím to vypadá tak, že bych uvítal dva nové bloky v Temelíně. A v Dukovanech se uvažuje o jednom bloku. Teď jen ‚maličkost’. Sehnat dodavatele,” míní Zeman.

Prezident dostal otázku i na prolomení limitů pro těžbu uhlí. „Je potřeba prolomit limity, podařilo se to zatím u Bíliny a teď snad Horní Jiřetín. Pokud jde právě o Horní Jiřetín, ať těžaři nabídnou občanům slušné podmínky a pak se dá jednat. Byl jsem teď nedávno v Orlové. Stará Orlová byla klasické hornické město, nepříliš krásné. Posunulo se pak o pár kilometrů dál a je tam teď moderní výstavba a lepší bydlení a živobytí než ve staré Orlové. Setkám se ovšem samozřejmě se starostkou Horního jiřetína a rád si vyslechnu její názor,” dodal Zeman.

První debaty absolvoval prezident již v úterý. Na setkání v šestitisícových Podbořanech na Lounsku dorazila asi stovka lidí. V diskuzi ale nebyli aktivní, naprostou většinu otázek tak prezidentovi položil starosta Podbořan Radek Reindl (ODS). Desítka z přítomných přivítala prezidenta s transparentem Miloše do koše. Přinesli také červené trenýrky, připomínající akci skupiny Ztohoven, která je v obří velikosti jako protest proti jednání prezidenta pověsila na stožár na střeše Pražského hradu.

Starosta Rendl se prezidenta ptal například na ubytovny, sociální dávky a obchod s chudobou. Zeman zopakoval, že by podle něj dávky neměly být vypláceny lidem, kteří nepracují. „Veřejně prospěšné práce by neměly být dvacet hodin týdně jako dnes, ale běžná pracovní doba. Vždyť normální lidé pracují dvojnásobek času,” řekl.

Lidé na poloprázdném Masarykově náměstí Zemanovi většinou tleskali. Odpůrce s transparentem Miloše do koše prezident označil za devianty. „Mám poznámku k tomu inteligentnímu pánovi, který drží transparent ‚Miloše do koše‘. Výsledek voleb svědčí o tom, že prostě nemá pravdu. Mohu ho ale potěšit, že se určitě stane televizní hvězdou, neboť Česká televize vždy takové devianty ráda zabírá,” řekl Zeman.

„Nezaměstnaní by měli zvednout zadky“

Podbořanským také přiblížil plány na svou letní dovolenou. „Vyplavím na rybníce myšlenky na Pocheho i myšlenky na vládu obecně. To bude moje dovolená,” řekl. Kandidatura sociálního demokrata Miroslava Pocheho na ministra zahraničí je v tyto dny postavena jako překážka pro vznik vlády hnutí ANO a ČSSD podporované komunisty. V Podbořanech žije asi 6300 lidí. V druhém kole letošní prezidentské volby tam Zeman získal téměř 72 procent hlasů.

Na severu Čech se ale prezident v první den návštěvy věnoval také sociální problematice. Zeman vnímá vyhlašování oblastí bez doplatků na bydlení jako součást boje s chudobou a souhlasil by s vyhlášením zóny bez doplatků na celé Ústí nad Labem. Na setkání se zastupiteli řekl, že v podstatě každý, kdo chce, může dnes pracovat. Připomněl nízkou míru nezaměstnanosti, v Ústeckém kraji byla na konci května 4,7 procenta. Podle statistik Úřadu práce ČR však bylo například v okresech Ústí nad Labem a Most na jedno místo 4,3 uchazeče o práci, na Lounsku to bylo 4,4 uchazeče.

„Lidé v těchto ubytovnách, kteří se někdy, promiňte mi ta slova, povalují celý den a dávají špatný příklad i svým dětem, protože ty pak absentují ve školní docházce, ti by měli zvednout zadek a jít pracovat,” řekl Zeman. Dodal, že by to nikdy neřekl, pokud by byla vysoká nezaměstnanost.

Prezident také uvedl, že zcela souhlasí například s návrhem ústeckého magistrátu, aby celé Ústí bylo bezdoplatkovou zónou. Takovou oblast vyhlásilo nedávno na celém svém území Kladno a uvažují o tom další města. Podle kritiků vyhlašování bezdoplatkových zón situaci neřeší, nežádoucí sociální jevy může naopak prohloubit. Zeman ale míní, že takový krok je součástí boje s chudobou. „Protože je třeba, aby alespoň část příjmů, které dostávají majitelé ubytoven, byla tímto způsobem snížena, neboť jsou to příjmy nás všech, jež pocházejí od daňových poplatníků,” uvedl.

Možnost vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů v místech, kde je narušován veřejný pořádek, jsou ohroženy děti či jsou lidé pod vlivem alkoholu a drog, dává radnicím loňská novela zákona o hmotné nouzi. Do takových lokalit úřad práce nemůže vyplácet doplatky na bydlení novým žadatelům. Zástupci Kladna, Ústí nad Labem, Litvínova a dalších měst si opatření chválí. V Kladně se díky němu podle primátora Volfa zastavila migrace a snížila kriminalita. Podle kritiků ustanovení se ale lidé budou přesouvat a soustředí se v místech, kde pomoc získají. Dvě desítky senátorů proto požádaly Ústavní soud, aby část zákona s tímto opatřením zrušil.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje snížit dávky na bydlení a omezit okruh jejich příjemců. Někteří politici jsou ale proti tomu, aby stát doplatky snížil. „Já jsem pro tu tvrdší variantu,” řekl včera Zeman krajskému zastupitelstvu, kam přišla necelá dvacítka zástupců samosprávy. Krajské zastupitelstvo má 55 členů.

Prezident ve středu pojede do ledvické elektrárny a obcí Bečov na Mostecku a Lišany na Lounsku. V Lišanech současná hlava státu obdržela téměř 94 procent hlasů. Poslední den zavítá Zeman znovu do Bíliny, kde je starostou hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). V Bílině byl prezident už při své poslední návštěvě kraje před osmi měsíci. Třídenní návštěvu zakončí prezident na zámku Jezeří u Mostu, pod nímž leží hnědouhelný důl.

Reklama

Doporučované