Hlavní obsah

Zeman řekl Hamáčkovi, že odvolá Staňka. Další krok je ale nejasný

Zeman jednal v Lánech s Hamáčkem a Staňkem o vládní krizi.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jméno nového ministra má v pondělí vybrat předsednictvo ČSSD, dosud byl nástupcem Michal Šmarda.

Článek

Prezident Miloš Zeman slíbil, že odvolá ministra kultury Antonína Staňka k 31. červenci. Otázkou nadále zůstává, jestli jmenuje jeho nástupce Michala Šmardu.

Po schůzce v Lánech to uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Nominanta má prezidentovi navrhnout ČSSD po jednání předsednictva, které proběhne v pondělí od 15:00.

Situace kolem budoucnosti vlády je tak stále nejistá, protože předseda ČSSD Hamáček už dříve uvedl, že pokud Miloš Zeman nepřijme nominanta strany Šmardu, odejde sociální demokracie z koalice.

„Očekávám, že předsednictvo to potvrdí. Druhou alternativou je, že předsednictvo rozhodne, že ministři ČSSD podají demisi a z vlády odejdou,“ uvedl Hamáček po schůzce. Zeman podle něj neřekl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva sociální demokracie respektovat. Není tak stále jasné, zda prezident Michala Šmardu jako nástupce přijme.

„Dospěli jsme k závěru, že pan prezident je připraven vyhovět žádosti pana premiéra,“ komentoval výstup ze schůzky končící ministr Staněk a dodal, že se s prezidentem a předsedou ČSSD domluvili na postupu řešení, které je podle něj rozumné.

Zeman se v Lánech setkal s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), aby našli klíč k vyřešení vládní krize.

Současný šéf resortu Staněk, který čelil kritice kvůli odvolání ředitelů Muzea umění v Olomouci a Národní galerie, podal v minulosti demisi. Prezident ale jeho žádost o odstoupení z funkce nepřijal a nevyhověl ani premiéru Andreji Babišovi, který žádal Staňkovo odvolání.

O sporu o jmenování ministra kultury se naposledy jednalo ve čtvrtek, kdy se na Hradě sešel Zeman s Babišem. Premiér po schůzce uvedl, že názor na zvoleného nástupce na Ministerstvu kultury zůstává u Zemana stejný. „Pana Šmardu nepovažuje za ideálního kandidáta na tento post,“ dodal Babiš s tím, že řešení budou zainteresované strany hledat v pátek.

Předseda vlády doufá, že výměna v čele resortu kultury, kterou požaduje koaliční ČSSD, bude vyřešena nejpozději příští týden.

Podívejte se na brífink Andreje Babiše po čtvrteční schůzce s Milošem Zemanem

Andrej Babiš po schůzce s Milošem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované