Hlavní obsah

Syn britské královny se distancoval od obvinění ze sexuálního zneužívání

Princ Andrew se znovu ohradil proti obvinění, že se měl podílet na sexuálním zneužívání nezletilých dívek.

Reklama

Po sebevraždě amerického finančníka Jeffreyho Epsteina se britský princ Andrew znovu distancoval od obvinění, že se spolu s ním podílel na sexuálním zneužívání nezletilých dívek. Druhý nejstarší syn královny Alžběty II. v nebývalé dlouhém prohlášení zveřejněném Buckinghamským palácem uvedl, že nikdy nepojal jakékoliv podezření, že by se Epstein dopouštěl sexuálního zneužívání. Dnes o tom informovala agentura DPA.

Článek

Princ se stejně jako mnoho jiných prominentů s Epsteinem přátelil a v médiích se opakovaně objevovaly snímky, na nichž je v miliardářově přítomnosti.

Jedna z obětí Andrewa obvinila, že s ní měl před několika lety pohlavní styk, a tvrdila, že jako nezletilá byla ve službách miliardáře Epsteina v letech 1999 až 2002 nucena k sexuálním stykům při orgiích pořádaných v Londýně, New Yorku a Karibiku. Vévoda z Yorku to označil za „kategorickou nepravdu“.

Princ v dnešním prohlášení vydaném s cílem „vyjasnit fakta“ vyjádřil soucit se všemi Epsteinovými oběťmi. Uvedl také, že jej vídal „nepravidelně a zřejmě ne více než jednou či dvakrát do roka“. Zároveň uznal, že byla chyba stýkat se ním i poté, co byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za sexuální delikty.

Šestašedesátiletý Epstein byl zatčen v červenci kvůli obviněním, že nutil k prostituci nezletilé dívky. Začátkem srpna se oběsil ve vězeňské cele v New Yorku. Odsouzen za sexuální delikty byl již v roce 2008, vyvázl ale jen s lehkým trestem 18 měsíců vězení. Odpykal si z něj 13 měsíců s tím, že mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespávat.

Reklama

Doporučované