Hlavní obsah

Princ Charles hodlá utáhnout kohoutky Harrymu. Ten nejspíš míří do Kanady

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry s chotí Meghan.

Reklama

Náhlá krize v britské královské rodině pokračuje. A objevily se už i výhrůžky finančního rázu. Princ Charles podle deníku The Times pohrozil, že utáhne vévodovi a vévodkyni ze Sussexu, tedy synovi Harrymu a jeho manželce Meghan, finanční kohoutky. A to v případě, že se pár úplně vzdá své přední pozice v britské monarchii.

Článek

Takový záměr oznámili Harry s Meghan před dvěma dny. Chtějí svůj život rozprostřít mezi Velkou Británii a Severní Ameriku, odkud vévodkyně pochází, a stát se nezávislými na královských a státních financích.

Bezprecedentní krok ohlásili ve vyjádření, s jehož obsahem neobeznámili osazenstvo Buckinghamského paláce. Královna Alžběta II. i zbylí členové rodiny uvedli, že je rozhodnutí prince Harryho a jeho choti zklamalo a zranilo.

Podle britského listu The Times Harry s Meghan neuposlechli dobrozdání svých poradců ohledně zveřejnění třaskavého textu. Pár dal ohledně něj svým urozeným příbuzným vědět jen s desetiminutovým předstihem. List navíc uvedl, že Harry následně neměl možnost se se svou babičkou setkat a promluvit s ní. Zatrhlo to její okolí, které se obávalo, že vládkyni její oblíbený vnuk přemluví a nastaví pravidla tak, jak by mu to vyhovovalo. A to i přesto, že sama královna se s ním vidět chtěla.

Příští zastávka: Kanada

Na řadě je teď vyjednávání. Chvíli po zveřejnění stanoviska se Buckinghamský palác vyjádřil v tom smyslu, že chápe touhu Harryho a Meghan po jiném životě. „Jsou to ale složité problémy, jejichž řešení si žádá čas,” dodal. Jednat se bude mimo jiné o financování královské ochranky, která představuje jednu z největších překážek.

V současnosti ji platí britští daňoví poplatníci a ročně vyjde na stovky tisíc liber. Bude-li královská dvojice i s několikaměsíčním synem Archiem více cestovat, náklady v tomto směru ještě porostou.

Předpokládá se, že se do diskuse o dalším fungování ochrany jejich bezpečnosti zapojí i ministryně vnitra Priti Patelová. A své slovo by ráda měla i Kanada – podle zdroje The Times je to právě tento stát, kam se chce vévoda s vévodkyní částečně přestěhovat. Vévodkyně Meghan tam už s předstihem zamířila. Nějaký čas by ale ostře sledovaný pár rád strávil i ve Spojených státech.

Podívejte se, jak o rozhodnutí prince Harryho a vévodkyně Meghan informovala světová média.

+3

Peníze od Charlese? Teprve se uvidí

Sussexští tedy plánují vzdát se financí, které k nim doteď proudily z britského suverénního fondu. Značnou částí peněz je ale (stejně jako prince Williama a jeho rodinu) dotoval princ Charles, otec Harryho, a jeho hrabství Cornwall. Jde o umělé vytvořené hrabství, jehož jediným cílem je vydělávat peníze pro královskou rodinu. Charlese vyjdou výdaje za životní náklady jeho synů na zhruba pět milionů liber ročně – druhorozený Harry z toho ukrajuje necelou polovinu.

Princ z Walesu se ale jasně vyjádřil, že příděl peněz z jeho strany bude přímo úměrný tomu, jakou roli bude Harry s rodinou zastávat. A dokud tuto otázku nevyřeší, nebude ani dohoda ohledně financí.

Americký deník The New York Times uvedl, že se záležitost odchodu z předních pozic královské rodiny otevřela už během vánočních svátků. Harry ji údajně předestřel svému otci. Poté co se k němu dostalo, že o choulostivém problému ví i nejčtenější deník Británie, bulvární The Sun, se vévoda s vévodkyní rozhodli vyložit své karty i veřejnosti.

Podle moderátora zpravodajské relace britské ITV Toma Bradbyho páru připadá, že ho královská rodina vyšachovala. Charles totiž plánuje britskou monarchii zúžit, přičemž do svých představ podle Bradbyho Harryho s Meghan nezahrnul. „Jejich postoj je takový, že chtějí svobodu – a jestli jim všechno vezmou, je to v pořádku, s tím žít dokážou,” uvedl novinář, který se s princem Harrym dobře zná.

Válka s bulvárem

Hořkost v jejich odchodu je evidentní. Pár se od roku 2016, kdy se princ s někdejší americkou herečkou začal scházet, potýkal s nepřízní ze strany některých médií. Na své nové webové stránce, kterou si v tichosti nechal vyrobit v Kanadě, nastavil nová pravidla pro komunikaci se sdělovacími prostředky. Dvojice se rozhodla bojkotovat čtyřicet let starou dohodu o akreditaci vybraných médií k pokrývání aktivit královské rodiny. Jde o sedm redakcí, přičemž čtyři z nich spadají do škatulky bulvár.

V minulosti deníky jako The Sun nebo Daily Mail skutečně nebyly zejména k Meghan právě shovívavé. Druhý jmenovaný o ní v listopadu v roce 2016 do titulku napsal, že „(skoro) pochází z gangsterského prostředí”. Harry potom média obvinil, že umožnila rasistickému podtónu se vkrást do jejich zpravodajství.

Bojkot ale možná nebude ten nejefektivnější způsob, jak svou rodinu před agresivním bulvárem ochránit. „Už dlouho víme, že Harry nenávidí média, zejména tedy bulvár,” řekl korespondent listu The Times Valentine Low. „Je ale směšné myslet si, že je média takto ušetří. Bulvár to omezení nepocítí,” podotkl.

Reklama

Doporučované