Hlavní obsah

Princ Harry a Meghan se vzdají královských povinností od dubna

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Princ Harry a Meghan

Reklama

Vnuk královny Alžběty II. na počátku roku oznámil, že se s ženou vzdají role v královské rodině a začnou pracovat, aby se stali finančně nezávislými.

Článek

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan se vzdají svých královských povinností k 31. březnu. S odvoláním na mluvčí manželského páru o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Vnuk královny Alžběty II. na počátku roku oznámil, že se s ženou vzdají role v královské rodině a začnou pracovat, aby se stali finančně nezávislými. Podle britských médií ale nebudou zřejmě moci používat značku Sussex Royal, o jejíž registraci před časem požádali.

Pětatřicetiletý princ Harry a jeho o tři roky starší manželka budou ještě v únoru a březnu vykonávat své povinnosti předních členů britské královské rodiny. Podle stanice ITV se vévoda a vévodkyně ze Sussexu objeví mimo jiné v koncertní síni Royal Albert Hall či ve Westminsterském opatství. Na konci března ale veškeré jejich závazky skončí.

Od 1. dubna nebudou mít Harry a Meghan kancelář v Buckinghamském paláci a s veřejností budou komunikovat prostřednictvím své charitativní organizace, kterou hodlají brzy představit. Jak ujednání s manželským párem fungují, by měl královský palác po roce zhodnotit.

Britská média dnes informovala, že princ s manželkou zřejmě nebudou moci po odchodu do ústraní používat značku Sussex Royal, o jejíž registraci loni požádali. Buckinghamskému paláci podle médií vadí především slovo „royal“, tedy královský. Oficiální prohlášení k tomu palác ale zatím nevydal.

Harry a Meghan oznámili 8. ledna, že mají v úmyslu vzdát se „role předních členů královské rodiny“. Původně plánovali žít střídavě v Británii a v Kanadě a chtěli některé své povinnosti dále vykonávat. Buckinghamský palác ale na konci ledna sdělil, že Harry a Meghan nebudou plnit žádné pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině a nebudou placeni z veřejných prostředků. Princ později přiznal, že je z toho smutný.

Reklama

Související témata:

Doporučované