Hlavní obsah

Princ Harry bude prvně čelit rozzlobené královně. Zasedne rodinná rada

Foto: ČTK

Britská královna Alžběta II. musí vyřešit budoucnost svého oblíbeného vnuka a jeho ženy.

Reklama

Britská královna svolala na pondělí schůzku královské rodiny kvůli rozhodnutí prince Harryho a jeho ženy Meghan. Ti veřejně bez konzultace oznámili, že mají v úmyslu vyvázat se z královských povinností.

Článek

Nejdříve šok, teď hledání řešení s chladnější hlavou. Klíčová porada, jak se britská královská rodina vypořádá s princem Harrym a jeho manželkou Meghan, se bude konat zítra.

Královna Alžběta II. totiž podle informací The Guardianu svolala na pondělí „krizový summit“ rodiny. Na jejím panství Sandringham se tak poprvé od šokujícího prohlášení vévodů ze Sussexu, že hodlají dát „výpověď“ v královské rodině a žít si po svém a (alespoň z větší části) za své, sejde tváří v tvář vladařka a její vnuk.

Dosud neměl totiž Harry příležitost s babičkou promluvit. Blízcí královny se kromě jiného podle informací britského tisku báli, že by ji příliš obměkčil, protože vždy patřil v rodině k jejím nejoblíbenějším.

Na schůzce se objeví také Harryho otec princ Charles a Harryho bratr William, vévoda z Cambridge a po Charlesovi druhý v pořadí na trůn.

Schůzky by se měla pomocí telekonference zúčastnit také vévodkyně Meghan. Ta již odletěla do Kanady, protože tam po šestitýdenní dovolené pár zanechal malého Archieho. Do Británie se vrátila tak jen na tři dny, během nichž s Harrym učinili překvapivé prohlášení na Instagramu, o němž údajně nebyla královská rodina dostatečně informována.

Nyní mají najít shodu na tom, jak tedy budou Sussexové fungovat. A kdo to bude platit. Vládní úředníci na obou stranách oceánu – Harry s Meghan by rádi část svého času trávili v Kanadě, jejíž hlavou je rovněž královna – navrhli základní parametry, jak by to bylo proveditelné. Vévodský pár totiž mimo jiné musí být dostatečně chráněn. Přece jen je Harry šestým a jeho syn Archie sedmým následníkem trůnu.

Kromě toho je nutné upřesnit, jakou roli nadále v královské rodině bude Harry s Meghan hrát. Dosud například zastupovali královnu na řadě zahraničních cest a účastnili se tradičních oficialit po boku dalších členů královské rodiny. Kromě toho měl Harry klíčovou roli sehrát v budoucnu jako ten, který bude podporovat svého bratra, až bude muset nastoupit na trůn.

A právě za to jim náleží prostředky ať už z fondů královny nebo prince Charlese. Ten bude jejich živobytí ochoten financovat právě jen takovou částkou, která bude odpovídat jejich zapojení do královských povinností.

„Doufám, že schůzka alespoň nastíní úlohu vévodského páru ze Sussexu. Vše ale musí být v souladu s přáním královny,“ uvedl Nicholas Witchell, specialista BBC na královský dvůr.

Část nákladů si budou muset Harry s Meghan pokrýt sami. Ostatně jak uvedli v prohlášení, chtějí pracovat (za peníze). Což jim jinak protokol zapovídá. Podle dostupných informací se již Meghan dohodla s Disney na namluvení kreslené postavičky v připravovaném filmu, Harry zase na spolupráci s Oprah Winfrey. Obojí ovšem zatím v přísně charitativním nastavení.

Pár si už také zaregistroval značku Sussex Royal asi pro stovku výrobků. Kromě toho výrazným zdrojem obživy by pro ně mohly být reklamní příjmy díky jejich sledovaným sociálním sítím.

Dlouhodobá nespokojenost

Kanada již mimochodem pro Harryho práci našla. Alespoň tedy podle názoru veřejnosti. Podle průzkumu, který zveřejnil list National Post, by si většina Kanaďanů přála, aby se princ Harry stal generálním guvernérem, tedy zástupcem britské královny, která je oficiální hlavou státu.

Server také zmiňuje, že funkci kanadského generálního guvernéra zastávali do roku 1952 výhradně Britové, jmenování vévody ze Sussexu by tak bylo teoreticky možné.

Nespokojenost s rolí v královské rodině a především s neutuchající pozorností médií vyjádřila vévodkyně Meghan už před pár měsíci. Postěžovala si tehdy britské ITV v rozhovoru.

„Smyslem života není jenom přežívat. Musíte vzkvétat a musíte se cítit šťastný,” svěřila se tehdy o svých pocitech Meghan. „Opravdu se snažím zatnout zuby a sžít se s tímto způsobem života, ale vnitřně mě to velmi poškozuje.”

Reklama

Související témata:

Doporučované