Hlavní obsah

Princ Harry - medailonek

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry

Reklama

Článek

Princ Harry je nejmladší syn prince Charlese a zesnulé princezny Diany. Jeho babičkou je královna Alžběta II. Jako mladší bratr prince Williama je třiatřicetiletý Harry šestý v pořadí nástupnictví na trůn. V kapli sv. Jiří na hradě Windsor, v místě své nadcházející svatby, byl pokřtěn. Oslovovaný jako Jeho královská Výsost princ Henry z Walesu, studoval na Wetherby School, Ludgrove School a Eton College v Británii.

Část studií strávil také v Austrálii a v jihoafrickém Lesothu. Následně si zvolil pokračovat v armádě, ve které deset let sloužil. Absolvoval také výcvik na důstojníka v královské vojenské akademii v Sandhurstu. Dvakrát pobýval na misi v Afghánistánu, a to v letech 2007 a 2012, kdy v zemi strávil až dvacet týdnů.

Dnes se věnuje charitě, podporuje zraněné válečné veterány nebo děti s HIV. Je zakladatelem sportovní události Invictus Games, která je určena pro zraněné nebo nemocné vojáky a veterány. Pravidelně se účastní také charitativní akce Pochod s raněnými na severním pólu - cílem je pomoci válečným veteránům navrátit se zpět do civilního života.

Jeho jméno se dříve objevovalo v bulvárních plátcích ve spojitosti s jeho nevybíravým chováním. Jeden čas se také chtěl odloučit od královské rodiny a vzdát se svého titulu. Problémy měl už ve věku teenagera, kdy byl v 16 letech poslán do léčebny kvůli závislosti na marihuaně a častému pití alkoholu. Na jednom z večírků se také objevil v kostýmu nacistické uniformy, čímž způsobil rozruch u veřejnosti. Za nevhodný oblek se omluvil. Zveřejněny byly i fotografie, na nichž byl zcela nahý na bujarých akcích v Las Vegas.

Nedávno přiznal psychické problémy související s tím, že se vlastně nikdy úplně nevyrovnal s tragickou smrtí své matky a také s rozpadem manželství rodičů. Uvedl, že vyhledal odbornou pomoc terapeuta poté, co už několikrát hrozilo, že se zcela zhroutí. Bojoval také s agresí, což se snažil vyřešit tím, že začal boxovat.

Rodiče prince Harryho se rozvedli v roce 1996 po patnáctiletém manželství, princezna Diana zemřela o rok později při tragické autonehodě, Harrymu bylo tehdy 12 let.

Ještě před zasnoubením s Meghan Markleovou měl princ Harry dvouletou vážnou známost s britskou herečkou Cressidou Bonasovou. Rozešli se v roce 2014.

Reklama

Doporučované